Video Criza generată de noul coronavirus loveşte şi în prognozele meteorologice

  • Traficul aerian scăzut din ultima perioadă are efecte negative asupra informaţiilor meteorolgoice colectate
  • Deocamdată meteorologii nu au probleme în a oferi informaţii meteorologice corecte
  • Dacă criza generată de COVID-19 continuă, prognozele meteorologice vor fi din ce în ce mai puţin corecte
1283 afișări

Noul coronavirus începe să aibă efecte la care nu te-ai fi gândit până acum. Organizaţia Meteorologică Mondială trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte prognozele meteorologice.

Până acum cursele de linie erau printre sursele principale de colectare a datelor pe care meteorologii le foloseau în modelele climatologice. Iar traficul aerian scăzut din ultima perioadă îi pune pe meterologi în dificultate. Aeronavele care zburau deasupra Europei erau echipate cu  senzori care măsurau temperatura şi viteze sau direcţia vântului.

Miercuri, reprezenţanţii OMM, au tras un semnal de alarmă. Ei spun că mai ales în Europa, măsurătorile efectuate în ultimele două săptămâni au scăzut dramatic.  Chiar dacă până acum această scădere a frecvenţei colectării datelor nu a afectat prognozele meteorologice, Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice, spune că în viitor ne putem aşteapta la un astfel de deznodământ.

Mai marii OMM spun şi că informaţiile venite de la sateliţi pot avea de suferit. Ei se aşteaptă ca pe viitor, mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor terestre de observare să nu mai poată fi făcută din cauza eventualelor îmbolnăviri ale personalului responsabil de asta.

Totul vine în contextul în care, în ultima perioadă fenomele meteorologice extreme s-au înmulţit. Directorul OMM, Petteri Taalas, a spus că este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici