Crucea de Bobotează de la Iaşi a fost construită din ramuri de la cinci brazi deoarece nu există zăpadă

11 butoaie a câte 1.000 de litri au fost scoase în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, unde, sâmbătă, se fac ultimele pregătiri pentru Slujba de Bobotează ce va avea loc luni. Crucea pentru slujbă a fost construită din ramuri de brad, pentru că la Iaşi nu este zăpadă.

385 afișări

În curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi a fost ridicată, sâmbătă, crucea pentru slujba de Bobotează ce va avea loc luni. Chiar dacă tradiţia spune că această cruce ar trebui să fie din gheaţă, de cinci ani, la Iaşi, este realizată din ramuri de brad.

Anul acesta, pentru crucea de la Mitropolie a fost nevoie de ramurile de la cinci brazi înalţi de cinci metri, iar crucea are peste 100 de kilograme, trei metri înălţime şi doi lăţime. Un schelet metalic în formă de cruce a fost umplut cu ramuri de brad.

Slujba de luni va fi oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Slujba se face în afara bisericii pentru că de obicei, acolo unde sunt râuri, se merge la râu, cum se merge şi la Dunăre şi se face sfinţirea apei, pentru că toate apele se sfinţesc în această zi şi este o sărbătoare în care fiecare cleric, fiecare credincios vine pentru a se sfinţi, aşa cum Mântuitorul Hristos a fost botezat în Iordan de la Ioan şi acest botez preînchipuie pentru fiecare dintre noi şi taina pocăinţei noastre", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Tot pentru slujba de luni, în curtea Catedralei din Iaşi au fost aduse deja mai multe garduri ale Jandarmeriei, cu care urmează să fie realizat un culoar de acces pentru credincioşii care doresc să participe la slujbă şi mai apoi să ia agheasmă.

11 butoaie de lemn, a câte 1.000 de litri fiecare au fost deja pregătite. După ce Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va sfinţi luni apa din aceste butoaie, credincioşii vor putea lua Agheasma Mare.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pregătit, la fel ca în anii trecuţi peste 5.000 pet-uri de jumătate de litru şi câteva sute de doi litri pentru cei care au nevoie de sticle pentru agheasmă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici