CSN Meridian: Salariul minim pe economie de 450 de lei nu poate fi acceptat

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian cere Guvernului şi partidelor parlamentare să iniţieze discuţii cu partenerii sociali în legătură cu proiectul bugetului de stat pe anul 2008, apreciind că salariu minim pe economie de 450 lei stabilit de Executiv nu poate fi acceptat.

7 afișări
Imaginea articolului CSN Meridian: Salariul minim pe economie de 450 de lei nu poate fi acceptat

CSN Meridian: Salariul minim pe economie de 450 de lei nu poate fi acceptat

"Proiecţia bugetului de stat pentru anul 2008 cu un salariu minim pe economie de 450 lei nu poate fi acceptat. Pe lângă faptul ca acesta nu asigură minimul condiţiilor de existenţă, nu încurajeaza nici creşterea numărului de salariaţi în economia românească şi cu atât mai puţin întoarcerea în ţară a forţei de muncă care lucrează în străinătate, pentru a acoperi deficitul înregistrat în piaţa muncii, aşa cum şi-au propus autorităţile din domeniu", se arată într-un comunicat al CSM Meridian remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Meridian, trendul ascendent al creşterii preţurilor la produsele de bază şi în special la utilităţi, aşa cum se preconizează în perioada următoare, nu poate fi suportat de majoritatea populaţiei, atât salariaţi, cât mai ales pensionari.

Totodată, potrivit CSM Meridian, creşterea pensiei aşa cum a fost anunţată de Guvern nu va acoperi spectaculoasa creştere a preţurilor.

În opinia sindicaliştilor, proiectul bugetului de stat pentru anul 2008 măreşte inechităţile între diferitele categorii de salariaţi de la nivelul autorităţilor administraţiei centrale şi cei ai sectoarelor economice, prin creşteri substanţiale ale cheltuielilor pentru unii ordonatori de credite ca Parlamentul, Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi altele.

În aceste condiţii, CSN Medidian solicită de urgenţă Guvernului şi partidelor parlamentare să înceapă dicuţiile cu partenerii sociali în legatură cu proiectul bugetului de stat pentru anul 2008.

Cele patru mari confederaţii sindicale - Blocul Naţional Sindical, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi CSDR - au ameninţat că vor recurge la proteste dacă, în urma discuţiilor cu partidele politice privind bugetul de stat pe 2008, forma acestuia nu va fi îmbunătăţită în avantajul salariaţilor.

În opinia sindicaliştilor, actuala formă a bugetului aduce grave prejudicii lucrătorilor României, încurajând exodul forţei de muncă spre exterior.

Organizaţiile sindicale sunt nemulţumite şi de faptul că Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar doi la sută mai mare decât salariul minim prevăzut prin contractul colectiv de muncă de anul trecut, deşi se angajase în 2006, în faţa Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei în 2008.

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) va cere Guvernului "ruperea" prestaţiilor sociale de venitul minim garantat şi are în vedere stabilirea unui singur salariu minim, a declarat, joi, după întâlnirea cu sindicatele şi patronatele, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Paul Păcuraru a mai spus că nici sindicatele şi nici patronatele nu au formulat un nivel precis la care ar dori să aducă salariul minim.

Ministrul Muncii a afirmat că deşi Guvernul este primul care ar dori ca salariile bugetarilor şi salariul minim să fie mai ridicate pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor categoriilor de salariaţi, ar trebui ca aceste probleme să fie tratate atent, pentru a nu reaprinde inflaţia şi pentru ca macrostabilitatea să fie păstrată.

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, prezent la întâlnirea de joi, a susţinut că ultima propunere a sindicatelor pentru salariul minim a fost de 460 de lei, însă, în opinia sa, această cifră este prea mare.

"Nu o să discutăm momentan despre salariul minim garantat, ci despre ceea ce poate oferi în mod real economia românească. Chiar în ramuri care, în opinia publică, sunt performante, cum ar fi energia electrică sau petrochimia, un salariu peste 460 ar fi imposibil de suportat", a adăugat Coraci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici