Curtea de Apel: MAp trebuie să aibă probe de arhivă privind locul înhumării soţilor Ceauşescu

Ministerul Apărării a gestionat atât executarea pedepsei, cât şi înhumarea soţilor Ceauşescu, aspecte care, datorită protocoalelor militare, chiar pe timp de război ori situaţii excepţionale, nu aveau cum să nu fie consemnate şi arhivate, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

23 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel: MAp trebuie să aibă probe de arhivă privind locul înhumării soţilor Ceauşescu

Curtea de Apel: MAp trebuie să aibă probe de arhivă privind locul înhumării soţilor Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Circumstanţele complexe în care s-au desfăşurat evenimentele din decembrie 1989 nu pot constitui o premisă a imposibilităţii de executare a obligaţiei, întrucât Ministerul Apărării (MAp) a gestionat atât executarea pedepsei, cât şi înhumarea soţilor Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena, aspecte care datorită protocoalelor militare, chiar pe timp de război ori situaţii excepţionale, nu aveau cum să nu fie consemnate şi arhivate, întrucât ar fi atras încălcarea regulamentelor militare", potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind înhumarea soţilor Ceauşescu.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, la sfârşitul lunii iunie, recursul formulat de Ministerul Apărării împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti, care a hotărât ca MAp să pună la dispoziţia urmaşilor soţilor Ceauşescu dovezi prin care să se ateste veridicitatea locului înhumării acestora.

La începutul lunii iulie, Ministerul Apărării a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că aşteaptă motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, după care se va stabili modul de punere în executare a acesteia. Ministerul Apărării anunţa că, după ce va primi motivarea deciziei, va contacta avocatul reclamanţilor pentru a stabili modalităţile pentru punerea în executare a acesteia şi va dispune reverificarea arhivei militare pentru a identifica eventualele înscrisuri care să vină în sprijinul executării hotărârii judecătoreşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 30 iunie, prin decizie definitivă şi irevocabilă, să oblige Ministerul Apărării să le prezinte lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean dovezi certe care să ateste dacă soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost îngropaţi în cele două locuri din cimitirul Ghencea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici