Daniel Morar recomandă procurorilor DNA să participe la selecţia MJ de numire a procurorilor şefi

Prim-adjunctul procurorului general al României Daniel Morar a recomandat, joi, procurorilor anticorupţie să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei (MJ) pentru numirea procurorului general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

172 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar recomandă procurorilor DNA să participe la selecţia MJ de numire a procurorilor şefi

Daniel Morar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Daniel Morar, care a deţinut timp de şapte ani conducerea DNA, până în 2 octombrie 2012, a făcut recomandarea către procurorii anticorupţie, "considerând că experienţa în combaterea corupţiei şi rezultatele obţinute sunt argumente în ocuparea unei astfel de funcţii".

Daniel Morar a apreciat în mod deosebit activitatea procurorilor din cadrul Secţiei judiciar penale care au susţinut în instanţe dosare extrem de grele.

În procedura declanşată de Ministerul Justiţiei în toamna anului trecut pentru numirea procurorului general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Morar nu s-a înscris, spunând, în 2 octombrie 2012, că nu-şi permite să participe la o farsă.

Înainte de declanşarea procedurii de selecţiei, cerută de Comisia Europeană, recomandând să fie una transparentă, au fost vehiculate mai multe nume de procurori agreaţi de noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru.

Ulterior, în urma procedurii, Pivniceru i-a propus pe Tiberiu Niţu, ca procuror general, şi pe Ioan Irimei pentru funcţia de şef al DNA, ambele candidaturi fiind respinse şi de Consiliul Superior al Magistraturii şi de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului este cel care numeşte procurori şefi.

Într-un interviu recent Daniel Morar a afirmat că, dacă ministrul Justiţiei i-ar fi cerut opinia, i-ar fi recomandat ministrului Justiţiei procurori care pot ocupa funcţiile vacante, indicându-i pe Lucian Papici, şeful Secţiei I din DNA, Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a din DNA, Elena Botezan, şefa DNA-Biroului Teritorial Cluj.

În 20 februarie, Ministrul Justiţiei a solicitat procurorilor din conducerea Ministerului Public să-i comunice, până la 25 februarie, nume de candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef al DNA şi procuror şef al DIICOT.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul MCV, Ministerul Justiţiei a anunţat că va declanşa, în perioada următoare, o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Justiţiei.

"Totodată este necesară începerea procedurii pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi terorism, mandatul domnului procuror Codruţ Olaru urmând să expire la data de 25 martie 2013", arată Ministerul Justiţiei.

Marţi, Pivniceru a spus că săptămâna viitoare va decklanşa procedura de selecţie, precizând şi că are 30 de nume de procurori-candidaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici