GALERIE FOTO De ziua femeii, zeci de persoane au cerut legi mai puternice împotriva agresiunii familiale

Zeci de femei au organizat un flash-mob, miercuri, în faţa Ministerului Justiţiei şi au depus flori la intrarea în instituţie pentru a cere adoptarea unor legi mai puternice care să ofere o protecţie reală femeilor împotriva agresiunilor domestice şi să permită poliţiştilor să intervină imediat.

179 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO De ziua femeii, zeci de persoane au cerut legi mai puternice împotriva agresiunii familiale

De ziua femeii, zeci de persoane au cerut legi mai puternice împotriva agresiunii familiale (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Zeci de femei s-au reunit, pe 8 martie, în faţa Ministerului Justiţiei, având în mână câte o floare şi o pancartă pe care scria numele unei persoane de sex feminin ucisă de soţ, iubit sau de fost concubin. Majoritatea acestor femei ucise ceruseră ajutorul poliţiei, dar participantele la flash-mob au spus că legea nu a permis autorităţilor să intervină decât după comiterea agresiunii.

"Ne dorim să existe instrumente legale care să ofere protecţie reală femeilor. În acest moment statul român este în situaţia în care a ratificat convenţia de la Istanbul, dar nu le-a pus în aplicare. Noi cerem să fie introdus un ordin de restricţie care să poată fi emis de poliţist imediat, iar plângerea penală să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea. În prezent, ordinul de restricţie se depune în instanţă, iar până se aprobă ele sunt în continuare agresate şi chiar ucise. Cumva, violenţa împotriva femeilor este tolerată şi de comunitate şi de societate. Prin flash-mobul de astăzi am încercat să tragem un semnal de alarmă că Ministerul Justiţiei trebuie să îşi asume acest subiect şi trebuie să urgenteze acest proiect", a declarat una dintre participantele la acţiune.

Participantele la flash-mob au adus 37 de cartonaşe pe care erau scrise numele femeilor ucise de partenerii de viaţă şi modul în care acestea au sfârşit. Toate cartonaşele, fiecare alături de o lalea, au fost aşezate la intrarea în Ministerul Justiţiei.

"Vrem ca în momentul în care poliţistul merge la faţa locului şi vede că există o situaţie de violenţă, să aibă instrumentul pentru a putea interveni imediat, iar agresorul fie să părăsească domiciliul, fie să fie reţinut pentru 48 de ore. Vrem un mijloc de protecţie imediată pentru femei. În prezent, dacă o femeie depune plângere, de cele mai multe ori agresorul devine şi mai violent, iar poliţia spune că nu are ce face. Multe dintre cazuri demonstrează că victima, după ce solicită ajutorul la 112, este bătută şi mai tare. Există de anul trecut un proiect de lege, iar Ministerul Justiţiei vedem că se preocupă cu alte Ordonanţe şi hotărâri, în loc să adopte aceste măsuri vitale pentru ca femeile să fie protejate împotriva soţilor agresivi", a declarat o altă participantă la acţiunea de meircuri, din faţa Ministerului Justiţiei.

Conform datelor Ministerului Public, 27% din numărul total al omorurilor au loc în familie, anual fiind ucise aproximativ 70 de femei ca urmare a violenţei domestice. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al femeii ucise în salonul de înfrumuseţare Perla, din Bucureşti, de soţul gelos, fost angajat în Poliţie, care a împuşcat-o în cap fiindcă aceasta voia să îl părăsească. Femeia ceruse de mai multe ori ordin de protecţie, dar autorităţile nu s-au grăbit să răspundă solicitărilor acesteia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici