Depourile CFR Călători din Bucureşti şi 9 judeţe au dat preferenţial contracte de peste 191.000 lei

Depourile CFR Călători din Bucureşti şi nouă judeţe, unde miercuri au fost făcute percheziţii, au dat preferenţial contracte de furnizare de produse în valoare de peste 191.000 de lei, şefii acestora fiind puşi de fostul director din companie Teodor Gavriş să atribuie contractele firmei Ecomet West.

1317 afișări
Imaginea articolului Depourile CFR Călători din Bucureşti şi 9 judeţe au dat preferenţial contracte de peste 191.000 lei

Depourile CFR Călători din Bucureşti şi 9 judeţe au dat preferenţial contracte de peste 191.000 lei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut miercuri percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, în dosarul de corupţie în care sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere din instituţii din Timiş, care ar fi încheiat contracte de achiziţii publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi a lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.

În toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucureşti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad - cu 22.875,57 lei, Depoul Timişoara - cu 19.488,11 lei, Depoul Braşov - cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu - cu 18.915,26 lei, Depoul Galaţi - cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj - cu 24.747,65 lei, Depoul Iaşi - cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava - cu 19.799,16 lei şi Depoul Ploieşti Sud - cu 8.579,39 lei.

Din discuţiile purtate de către George Didilă, interceptate în cauză, a rezultat că acesta a stabilit cu Gabriel Telu Protopopu şi Teodor Alexandru Gavriş să îl sprijine în obţinerea unor contracte de furnizare cu mai multe depouri CFR din ţară. În 30 iunie, Gabriel Telu Protopopu l-a asigurat pe Didilă că lucrurile decurg normal: "Îţi spun eu, e ok", potrivit documentelor procurorilor.

Teodor Gavriş a fost suspendat din funcţie la sfârşitul lunii octombrie, după ce a fost arestat la domiciliu într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA Cluj, în care este cercetat şi patronul Transferoviar, Călin Mitică, pentru că ar fi dat mită unor şefi de la CFR Călători şi Salrom pentru a obţine contracte de lucrări. Gavriş este acuzat că ar fi primit mită aproape 490.000 de lei pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte, în condiţiile în care societatea comercială nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului.

Percheziţiile de miercuri au fost făcute la sediul Consiliului Judeţean Timiş, la 17 primării din judeţ, la Asociaţia Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş (care funcţionează în sediul CJ) şi la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Procurorii au făcut percheziţii şi la locuinţa preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuinţa lui George Didilă din Bucureşti, şi la sediul SC Ecomet West SRL, tot din Capitală.

Titu Bojin a fost scos de mascaţi din sediul Consiliului Judeţean Timiş şi va fi dus la Bucureşti, pentru a fi audiat la DNA, în dosarul în care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Sursele judiciare au precizat că la DNA structura centrală va fi dus, cu mandat de aducere, şi consilierul judeţean Marcel Mihoc.

De asemenea, vor fi ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, şi duşi la audieri, la DNA Timiş, în calitate de suspecţi, 17 primari din Timiş, precum şi Claudiu Ilaş - managerul Muzeului Satului Bănăţean, Marţian Corneliu Doroş - director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, Ervin Luci - director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, Horaţiu Mircea Simion - directorul regional al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara şi Aurel Costin Purceld - directorul economic al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, au precizat sursele citate.

Potrivit documentelor procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de consilierul judeţean Marcel Mihoc.

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici