Desfacerea contractului de muncă pentru medicul cardiolog de la SJ Satu Mare

Comisia de anchetă a Ministerului Sănătăţii a propus desfacerea contractului de muncă al medicului de gardă de la Secţia Cardiologie care a consultat-o pe femeia din Tătărăşti şi nu a internat-o pe motiv că nu sunt paturi libere, acesta refuzând internarea unei alte paciente tot din acelaşi motiv.

506 afișări
Imaginea articolului Desfacerea contractului de muncă pentru medicul cardiolog de la SJ Satu Mare

Sancţiuni administrative la UPU al Spitalului din Satu Mare (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Raed Arafat a declarat că a propus desfacerea contractului de muncă al medicului care a refuzat internarea pacientei la Secţia de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean.

Potrivit lui Raed Arafat, această măsură a fost luată după ce comisia a descoperit că în saloanele de la Secţia de Cardiologie erau patru locuri libere, astfel că medicul cardiolog ar fi trebuit să o interneze pe femeie.

De asemenea, comisia de anchetă a descoperit că, tot marţi, medicul respectiv a refuzat internarea unei alte paciente, motivând tot cu lipsa paturilor libere.

"E un lucru grav, o abatare din punct de vedere organizatoric, motiv pentru care comisia propune desfacerea contractului de muncă", a spus Arafat.

Potrivit lui Arafat, femeia îndeplinea condiţiile pentru a fi internată la Secţia de Cardiologie.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, este vorba despre medicul Alina Mureşan, medic de specialitate medicină internă, care a asigurat garda unică pentru secţiile cardiologie şi interne în prima zi în care femeia din Tătărăşti a fost trimisă de la Urgenţă la Cardiologie. În acest caz, Comisia ministerială a propus şi "înaintarea cazului Colegiului Medicilor al judeţului Satu Mare, pentru efectuarea de cercetări şi dispunerea măsurilor corespunzătoare, în calitate de organ de jurisdicţiei profesională, precum şi organelor de cercetare penală pentru dispunerea de cercetări".

De asemenea, Arafat a propus reorganizarea Spitalului Judeţean Satu Mare în ceea ce priveşte mişcarea pacienţilor între cele două clădiri ale spitalului, astfel încât bolnavii acuţi să fie internaţi în aceeaşi clădire unde este Terapia Intensivă.

Arafat a spus că va aştepta două săptămâni propuneri concrete în acest sens de la conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare, iar în 46 de săptămâni trebuie să fie pus în aplicare proiectul de reorganizare a spitalului.

De asemenea, comisia ministerială de anchetă condusă de Raed Arafat a decis, vineri, sancţionarea administrativă a medicului şef UPU, Adriana Moldovan, care nu a respectat prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii Publice nr.1706/2007, şi a asistenţilor care erau în tură la camera de urgenţe minore în ziua în care a fost adusă femeia din Tătărăşti, care a murit acasă, după ce a fost plimbată între spitale.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a spus că, în urma anchetei comisiei ministeriale, s-a stabilit că serviciul de ambulanţă a reacţionat corect, ducând-o pe pacientă la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a ajuns la camera de triaj, fiind trimisă, în mod corect, de către asistentul de la triaj, la urgenţe minore.

Arafat a afirmat că femeii nu i s-a alocat un cod în momentul respectiv întrucât în acest spital nu s-a implementat încă sistemul de coduri.

"Femeia avea nevoie de îngrijiri de urgenţă, nu de resuscitare", a spus Arafat, motiv pentru care a fost dusă la urgenţe minore.

Pacienta a fost consultată, însă nu s-au recoltat analize de sânge, cum ar fi fost necesar, iar medicul a acţionat în limitele competenţei, decizând să o trimită la Clinica de Cardiologie, pentru investigaţii, care se găseşte într-o altă clădire.

Potrivit site-ului MS, medicul de la UPU care nu a recoltat analizele de sânge este Diana Ioana Gavrilaş, în acest caz propunându-se înaintarea cazului Colegiului Medicilor al judeţului Satu Mare, pentru efectuarea de cercetări şi dispunerea măsurilor corespunzătoare.

Medicul de gardă de la Cardiologie a consultat-o şi a trimis-o înapoi la UPU, fără a recomanda investigaţii suplimentare, motivând că nu are locuri pentru internare. Acest medic a recomandat însă ca a doua zi femeia să fie readusă la Clinica de Cardiologie pentru a fi văzută de medicul specialist cardiolog.

Potrivit lui Arafat, pacienta nu a fost ţinută pe coridor la UPU, ci în pat, i s-a oferit mâncare şi a fost monitorizată, dar nu s-a notat în fişă acest lucru.

A doua zi, a fost dusă înapoi la Clinica de Cardiologie, a fost consultată de către cardiolog, care a constatat că starea ei este ameliorată, astfel că a fost dusă înapoi la UPU întrucât avea fişă de luat de acolo, iar apoi trebuia să plece acasă, aşa cum recomandase medicul cardiolog.

Pentru că a trimis pacienta la domiciliu fără a avea o justificare obiectivă scriptică a deciziei, prin neefectuarea de examinări paraclinice suplimentare, comisia ministerială a propus ca dosarul medicului cardiolog Georgeta Laura Lung să fie înaintat Colegiului Medicilor Satu Mare.

"Femeia a fost dusă la nişte vecini, întrucât a spus că la ea acasă este frig. Ulterior, în jurul orei 22.00, ea a fost găsită moartă de către o rudă care a doua zi, la ora 12.00, s-a dus la medicul de familie pentru a cere certificatul de deces al femeii", a explicat Arafat.

Raed Arafat a spus că problemele constatate la UPU se referă la faptul că nu au fost folosite fişe complete, nu au fost utilizate toate posibilităţile de care dispune unitatea, fiind propuse sancţiuni administrative, care urmează a fi stabilite de managementul spitalului.

Aceste sancţiuni administrative îi vizează pe medicul şef de la Unitatea de Primiri Urgenţe minore, precum şi pe asistenţii care erau de gardă în tura respectivă.

Potrivit sursei citate, comisia ministerială a constatat că la Secţia de Interne a Clinicii de Cardiologie unde a fost dusă femeia erau patru locuri libere, deci nu era justificată trimiterea pacientei înapoi la UPU pe motiv că nu ar fi locuri.

Arafat a propus Colegiului Medicilor să ia în discuţie cazul medicului de la Unitatea de Primiri Urgenţe care a consultat-o prima oară pe femeie fără să îi facă analizele complete.

Tot Colegiul Medicilor trebuie să analizeze situaţia medicului de familie care a eliberat certificatul de deces fără să vadă persoana decedată.

Comisia Ministerului Sănătăţii condusă de subsecretarul de stat Raed Arafat a început, joi seară, ancheta la Spitalul Judeţean Satu Mare, ascultând, în prima fază, concluziile preliminare ale comisiei de anchetă constituite la nivelul spitalului, poziţia conducerii instituţiei medicale şi cea a conducerii Autorităţii de Sănătate Publică.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a vizitat, joi seară, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare şi Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean 2.

Vineri după-amiază, comisia ministerială de anchetă condusă de subsecretarul de stat Raed Arafat a finalizat audierea medicilor de la Spitalul Judeţean Satu Mare implicaţi în cazul femeii care a murit după ce a fost plimbată între spitale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, comisia i-a audiat pe cei doi medici de la Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean II care au consultat-o pe femeie, pe patru medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi pe medicul de familie al femeii.

De asemenea, le-au fost luate declaraţii asistentei şi şoferului de pe ambulanţa care o transportase pe femeie din Tătărăşti la Urgenţe, dar şi şefulului Secţiei Cardiologie şi unui medic primar de aici, ultimii doi fiind şi membri ai comisiei de anchetă internă constituită la nivelul Spitalului Judeţean.

Citeşte şi

Arafat: Toţi medicii implicaţi în cazul de la Satu Mare vor fi audiaţi (Video)

Director SJ Satu Mare: Un pacient cu afecţiunile femeii din Tătărăşti putea muri oriunde şi oricând

O comisie ministerială face anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare

O femeie trimisă acasă de la Urgenţă a murit după câteva ore

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici