Deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni nu vor mai putea ascunde telefoane în... cavităţile corpului. Tehnologia cu care s-a dotat închisoarea

Penitenciarul Mărgineni deţine un aparat de scanare corporală, cu ajutorul căruia pot fi prinse persoanele care încearcă să introducă telefoane mobile sau alte obiecte interzise în închisoare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

1391 afișări
Imaginea articolului Deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni nu vor mai putea ascunde telefoane în... cavităţile corpului. Tehnologia cu care s-a dotat închisoarea

Deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni nu vor mai putea ascunde telefoane în... cavităţile corpului. Tehnologia cu care s-a dotat închisoarea

Cu ajutorul acestui aparat, ANP încearcă să limiteze încercările deţinuţilor de a înşela diverse persoane prin metoda cunoscută drept „Accidentul”.

„Aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice şi nemetalice care sunt fie staţionare, fie în mişcare, în diferitele cavităţi ale corpului. Procedura de screening este eficientă şi durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicaţii negative asupra copilului nenăscut, precum şi nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker”, conform sursei citate.

Fiind echipat cu roţi, aparatul poate să fie mutat în diferite locuri: secţii de deţinere, punct primire deţinuţi, spaţii de plimbare.

De asemenea, arată ANP, deţinuţii pot fi scanaţi înainte de transportul lor la instanţele de judecată/organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum şi la întoarcere.

„Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenţionează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră şi circulă în spaţiul de deţinere şi contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative”, conform Administraţiei Peniteciarelor.

Scanerul a fost achiziţionat din veniturile proprii obţinute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administraţiei penitenciare care, la acest moment, deţine un astfel de dispozitiv. Potrivit susţinerilor personalului responsabil cu livrarea şi instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
anp,
scanat,
penitenciar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici