DNA face cercetări pentru noi fapte de corupţie comise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

DNA a dispus disjungerea cauzei în dosarul managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti Alexandru Băloi şi efectuarea de cercetări atât faţă de manager, cât şi faţă de alţi funcţionari din cadrul spitalului pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor contracte de achiziţie publică.

631 afișări
Imaginea articolului DNA face cercetări pentru noi fapte de corupţie comise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

DNA face cercetări pentru noi fapte de corupţie comise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (Imagine: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

Procurorii DNA care, marţi, au dispus trimiterea în judecată a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Alexandru Băloi, au dispus disjungerea cauzei din dosarul lui Băloi şi efectuarea de cercetări cu privire la alte fapte de corupţie care ar fi fost comise atât de către managerul unităţii sanitare, cât şi de alţi funcţionari din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Alexandru Băloi.

Astfel, conform documentului citat, procurorii DNA au dispus, pe de o parte, disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de Ion Alexandru Băloi pentru infracţiunea de luare de mită, faptă comisă în luna decembrie 2013, pentru care nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea cauzei "cu privire la alte fapte de abuz în serviciu şi corupţie săvârşite în legătură cu încheierea şi derularea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a unor contracte de achiziţie publică de aparatură medicală, a contractului cu SC Safe Zone Inter SRL, SC Avant Clima SRL, precum şi cu privire la alte persoane implicate în săvârşirea faptelor - funcţionari din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti implicaţi în efectuarea plăţilor", se arată în documentul citat.

Din acelaşi document reiese că SC Avant Clima SRL, care are contracte cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, este administrată de Mihai Cofaru, un apropiat al managerului spitalului, Alexandru Băloi.

De altfel, un funcţionar din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, care a dat declaraţii la DNA ca martor în dosarul managerului SJU Ploieşti, le-a spus procurorilor că un consilier judeţean al PSD a făcut presiuni asupra sa pentru ca spitalul să facă plăţi cu prioritate către firmele lui Mihai Cofaru.

"Pe domnul Cofaru l-am cunoscut în luna iulie sau august 2014 cu ocazia efectuării unor lucrări de către firma Avant Clima SRL unde acesta deţinea calitatea de administrator. Mai precis, am fost sunat de managerul Băloi Ion Alexandru care mi-a solicitat să analizez posibilitatea efectuării unor plăţi către firma respectivă şi mi-a spus că va veni la mine la birou administratorul firmei pentru verificarea actelor şi stabilirea momentului când voi efectua plata. (…) Tot referitor la firmele domnului Cofaru, arăt faptul că s-au exercitat presiuni pentru efectuarea cât mai rapid a plăţilor către firmele acestei persoane de către consilierul din cadrul Consiliului Judeţean Prahova pe nume Vitel (DaDavid Andrei Viterconsilier judeţean şi membru în Consiliul Naţional al PSD - n.r.). Aceste presiuni le-a exercitat chiar la mine în birou. Din câte cunosc, acest consilier a intervenit şi la Băloi Ion Alexandru pentru a mă determina să fac plăţile către firmele domnului Cofaru", se arată în declaraţia dată la DNA de unul dintre angajaţii SJU Ploieşti.

Contactat telefonic, consilierul judeţean David Viter a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a făcut presiuni pentru ca vreo firmă aflată în contract cu Spitalul judeţean de Urgenţă Ploieşti să primească bani cu prioritate.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova şi se află în administrarea Consiliului Judeţean Prahova. De-a lungul timpului, la nivelul spitalului au izbucnit mai multe scandaluri. În anul 2013, fostul manager al unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu, a demisionat după ce un chirurg din spital a acuzat subfinanţarea unităţii sanitare, susţinând că la spital se alocă bani nu pentru medicamente sau materiale sanitare, ci pentru lucrări de construcţii de renovări.

Tot la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti s-a încheiat, anii trecuţi, contract cu o firmă cu un singur angajat pentru renovarea unui pavilion, firma, care nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, fiind ulterior urmărită penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Nici în prezent respectivul pavilion nu este renovat.

Actualul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Alexandru Băloi, aflat în funcţie din primăvara anului trecut, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, după ce luna trecută a fost prins în flagrant primind bani de la reprezentantul unei firme care are contract de mentenanţă cu unitatea sanitară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici