Doi oameni de afaceri din Cluj, trimişi în judecată pentru evaziune

Doi oameni de afaceri din judeţul Cluj, acuzaţi că au prejudiciat statul cu 3,5 milioane de lei, au fost trimişi în judecată, vineri, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

439 afișări
Imaginea articolului Doi oameni de afaceri din Cluj, trimişi în judecată pentru evaziune

Cluj: Doi oameni de afaceri, trimişi în judecată pentru evaziune; prejudiciul ajunge la 3,5 mil.lei (Foto: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul Curţii de Apel Cluj, doi oameni de afaceri din judeţul Cluj, administratori ai unor societăţi comerciale - Iulian Hetea şi Doru Lucian Tothăzan - au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, prejudiciind statul cu trei milioane şi jumătate de lei.

În rechizitoriul procurorilor se arată că infracţiunile ar fi fost săvârşite pe durata mai multor ani, în perioada 2009 - 2013.

"În perioada 2009 - 2013, în calitate de administrator de fapt, respectiv asociat şi administrator a două societăţi comerciale, Iulian Hetea a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale privind pretinse achiziţii de bunuri şi prestări servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând bugetului de stat un prejudiciu de cca. 3.500.000 lei”, se arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri Iulian Hetea şi-a însuşit de mai multe ori, în perioada 2011- 2013, din patrimoniul celor două societăţi pe care le controla, diferite sume de bani, în valoare de aproape 6,7 milioane de lei.

În plus, susţin anchetatorii, Iulian Hetea a transferat, din conturile societăţilor pe care le controla în conturile altor firme circa 10,2 milioane lei, bani proveniţi din infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, justificând transferul ca fiind plata unor facturi şi astfel reuşea să disimuleze provenienţa ilicită a banilor.

"Totodată, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită, inculpatul Hetea Iulian, la data de 19 aprilie 2012, a transmis fictiv părţile sociale deţinute la una dintre societăţile comerciale, al cărei asociat şi administrator era, către două persoane de cetăţenie maghiară, cu domiciliul în Ungaria", se arată în comunicat.

În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Doru Lucian Tothăzan, procurorii susţin că acesta l-a ajutat pe Iulian Hetea să înregistreze facturi de cheltuieli fictive în contabilitatea firmelor pe care le administra.

Totodată, Tothăzan este acuzat că l-a ajutat pe Iulian Hetea, prin înregistrarea de facturi fictive, să ascundă sumele de bani provenite din evaziune fiscală şi delapidare.

“În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asiguratori asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor, respectiv asupra unui imobil (cabană) şi a mai multor bunuri mobile (şapte semiremorci, şase autoturisme şi trei cap-tractoare), o parte dintre acestea fiind valorificate, iar sumele obţinute consemnate în contul uneia dintre societăţile comerciale la care inculpatul Hetea Iulian era administrator. Totodată, procurorii au dispus prin ordonanţă poprirea sumelor de bani din conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care inculpatul Tothăzan Doru Lucian le controla, precum şi a sumelor de bani din conturile inculpatului Hetea Iulian", se mai arată în comunicat.

Cei doi oameni de afaceri vor fi judecaţi de magistraţii Tribunalului Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici