Dominic de Habsburg: România nu respectă Constituţia şi legile în privinţa retrocedării Branului

Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, spune că România nu respectă Constituţia, legile şi drepturile omului în privinţa retrocedării Castelului Bran, rugând parlamentarii să nu aprobe o "nedreptate strigătoare la cer".

1 afișare
Imaginea articolului Dominic de Habsburg: România nu respectă Constituţia şi legile în privinţa retrocedării Branului

Dominic de Habsburg: România nu respectă Constituţia şi legile în privinţa retrocedării Branului

"Rog pe fiecare român în parte să-şi pună câteva întrebări simple: în ce ţară din lume şi în ce sistem politic poate fi ilegal să-ţi moşteneşti mama?, în ce ţară şi în ce regim politic statul poate hotărî în probleme de familie?, în ce ţară, în ce regim politic şi în funcţie de ce criterii legile sunt ignorate de chiar unii legiuitori? Retrăiesc senzaţia de spaimă pe care am avut-o, copil fiind, când am fost smulşi din casa părintească şi aruncaţi în stradă, în plină iarnă. Dacă asta se poate întâmpla din nou, simbolic, în 2007, cât de siguri se pot simţi românii în casele lor? Ce speranţe mai pot avea toţi cei cărora li s-au restituit sau urmează a li se restitui proprietăţile?", spune Dominic de Habsburg.

Deşi consideră că până la urmă i se va face dreptate, el este convins că între timp "ştirea că în România se ignoră Constituţia, legile şi drepturile omului va face înconjurul lumii".

"Consecinţele unei astfel de ştiri vor fi grave mai ales pentru ţară. Rog parlamentarii români să nu permită să se întâmple aşa o nedreptate strigătoare la cer", mai spune Dominic de Habsburg.

Proprietarii Castelului Bran - Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer - au transmis marţi o scrisoare Parlamentului, ameninţând că vor da în judecată statul român la Washington D.C., cerând o despăgubire de 150 de milioane euro, dacă nu va fi respins raportul subcomisiei de anchetă parlamentară ce califică drept ilegală restituirea castelului.

Din raportul subcomisiei reiese faptul că retrocedarea este lovită de nulitate, pentru că restituirea castelului Bran nu s-a făcut către toate persoanele îndreptăţite. În plus, raportul susţine că Branul trebuia trecut, înainte de restituire, din domeniul public al statului în domeniul privat al statului.

"Concluziile acestui raport sunt lipsite de orice temeinicie. Ele dovedesc că subcomisia a interpretat în mod greşit legea şi că a ignorat în totalitate documentaţia existentă la dosarul în baza căruia a avut loc restituirea, precum şi opinia juridică lipsită de echivoc a ministrului justiţiei în funcţie la data respectivă, dna Monica Macovei, care confirmă legalitatea procedurii de restituire a Castelului Bran sub aspectul statutului juridic al proprietăţii", se arată în scrisoarea semnată de societatea de avocatură Rubin Meyer Doru Trandafir.

"În cazul în care Parlamentul României nu va respinge de îndată raportul subcomisiei, clienţii noştri vor fi obligaţi să iniţieze imediat, la Washington D.C., o procedură arbitrală în baza celor două tratate de protejare reciprocă a investiţiilor, încheiate de România cu Statele Unite şi, respectiv, Republica Austria, urmând să solicite despăgubiri de peste 150.000.000 Euro", mai spun reprezentanţii urmaşilor principesei Ileana.

Potrivit acestora, raportul subcomisiei are ca efect împiedicarea vânzării Castelului Bran în conformitate cu legea română, ceea ce reprezintă "un act echivalent cu expropriere" şi o "violare a dreptului internaţional".

Dezbaterile asupra raportului privind legalitatea retrocedării Castelului Bran şi a procedurii de scoatere la vânzare a acestuia au început marţi în plenul Camerei Deputaţilor, continuând miercuri, fără să se dea un vot final asupra documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici