Dosar penal în cazul copilului cu dizabilităţi de la un centru din Bucureşti legat de o uşă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorlui 6 au deschis un dosar penal în cazul copilului cu dizabilităţi dintr-un complex de servicii sociale care a fost legat de o uşă de supraveghetori, în timp ce Autoritatea pentru Protecţia Copilului cere primăriei anchetă.

311 afișări
Imaginea articolului Dosar penal în cazul copilului cu dizabilităţi de la un centru din Bucureşti legat de o uşă

Dosar penal în cazul copilului cu dizabilităţi de la un centru din Bucureşti legat de o uşă (Imagine: Shutterstock)

Ancheta deschisă de procurori a fost demarată în urma unei sesizări făcute de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, conform procurorului Sebastian Mierliţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

"S-a deschis un dosar penal şi se fac cercetări", a menţionat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

La rândul său, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a făcut sesizare penală la Poliţia Sectorului 6.

De asemenea, ANPDCA s-a adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 căriea i-a solicitat începerea unei anchete la Complexul de servicii sociale Istru pentru răspundere disciplinară.

Gabriela Coman a mai spus că în cursul zilei de marţi îi va trimite o scrisoare şi primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu, căruia îi va cere să dispună o anchetă pentru răspundere disciplinară şi la DGASPC Sector 6.

Potrivit legii în vigoare, ANPDCA are doar atribuţii de control, fără a putea dispune sancţiuni. DGASPC-urile sunt în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale în cazul sectoarelor Capitalei, iar ANPDCA poate doar să solicite acestora să dispună măsuri de sancţionare, fără a putea însă să le oblige în acest sens.

Un copil cu dizabilităţi din Complexului de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o uşă de către supraveghetori.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a trimis Corpul de control la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 după ce în presă au apărut imagini cu un copil din centru care era legat.

Gabriela Coman a precizat că imaginile au fost surprinse de o persoană care locuieşte în vecinătatea centrului şi au fost trimise presei luni după-amiază, când DGASPC Sector 6 ar fi început o anchetă.

Preşedintele ANPDCA a spus că marţi dimineaţă a trimis Corpul de control să verifice la acel centru ce s-a întâmplat cu exactitate şi să stabilească măsurile care trebuie luate de către angajator, care în acest caz este DGASPC Sector 6.

"Până când vom stabili ce s-a întâmplat şi ce măsuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil să i se acorde îngrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie îndepărtată de copii", a declarat preşedintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani şi dizabilităţi asociate, iar din primele informaţii a rezultat că supraveghetorii ar fi decis să-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

"O astfel de măsură este inadmisibilă. Este o metodă total neinspirată de protecţie a unui copil", a mai spus preşedintele ANPDCA.

La Complexului de servicii sociale Istru sunt două căsuţe sociale care au fost construite de către Organizaţia Neguvernamentală HHC România şi inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adăpostind în total 21 de copii. Tânărul care a fost legat de o uşă locuieşte într-una din aceste căsuţe, alături de alţi copii cu dizabilităţi grave.

Directorul HHC România, Ştefan Dărăbuş, a declarat pentru MEDIAFAX că cele două căsuţe au fost predate DGASPC Sector 6, instituţie care s-a ocupat de angajarea de personal şi de susţinerea ulterioară a centrului.

Dărăbuş a spus că după inaugurarea căsuţelor a mai venit în vizită la Bucureşti, dar acele vizite au fost anunţate, astfel încât nu a remarcat niciodată vreo problemă.

"Colegele mele au mai venit şi neanunţate şi ne-au semnalat că au sesizat mici probleme de relaţionare între personal şi copii. Am cerut rapoarte de atunci", a spus directorul HHC România.

Întrebat despre ce fel de probleme de relaţionare este vorba, Ştefan Dărăbuş a spus că, în general, despre neglijenţă, întrucât copiii ar fi fost lăsaţi în faţa televizoarelor.

"Pe de altă parte, când sunt doi îngrijitori la 11 copii cu dizabilităţi grave, uneori poate fi de înţeles că mai apelează şi la astfel de măsuri, dar nu se justifică în niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu în momentul în care copilul a fost legat să fie daţi afară", a spus Ştefan Dărăbuş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici