Dosarul "10 august" | Procurorii îi răspund lui Carmen Dan după ce li s-a cerut să "caute vinovăţii, nu scuze": Nu s-au declasificat toate documentele

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că instituţia pe care o conduce a declasificat documentele necsare în dosarul protestului din 10 august, recomandând Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze.

1611 afișări
Imaginea articolului Dosarul "10 august" | Procurorii îi răspund lui Carmen Dan după ce li s-a cerut să "caute vinovăţii, nu scuze": Nu s-au declasificat toate documentele

Dan, despre dosarul protestului din 10 august: Parchetul să caute vinovăţii pe baza probelor, nu scuze

Procurorii militari, după acuzaţiile lui Dan: Nu s-au declasificat toate documentele Jandarmeriei

Parchetul General a reacţionat vineri faţă de declaraţiile ministrului Carmen Dan, care a spus că a declasificat documentele necesare în dosarul violenţelor din 10 august. Procurorii spun că documentele de la jandarmerie au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare.

Procurorii militari spun că au făcut făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare şi doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei”, transmite Parchetul General într-un comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, procurorii spun că resping ”orice potenţiale imixtiuni în desfăşurarea urmăririi penale în această cauză, precum şi acuzaţiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”.

Carmen Dan a cerut să se "caute vinovăţii, nu scuze"

„ În urma solicitării Parchetului General adresate direct aparatului central al MAI, de a declasifica 8 documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018 a fost constituită o comisie potrivit Hotărârii nr 585/ 13.06.2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pentru a analiza oportunitatea declasificării acestor documente”, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a spus că din totalul de opt documente clasificate, doar unul nu a fost declasificat. „În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document, al unei alte instituţii din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte şapte documente au fost declasificate total sau parţial adică în proporţie de 90%. Au rămas mai puţin de două file clasificate din totalul de 25, cât reprezentau însumat aceste documente”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Ea a precizat că acest document nu a fost declasificat pentru că el conţinea date provenite de la alte structuri care nu şi-au dat acordul în acest sens. „Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituţii care nu şi-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de Parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe la dosar. Îi invit pe toţi cei interesaţi de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a concluzionat spunând că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat personal drept „susceptibil de neadevăr”.

„Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi de aceea nu se poate finaliza ancheta îl voi considera susceptibil de neadevăr. Instituţia pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atât mai mult, Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp. Mi s-a adresat de multe ori întrebarea ce se mai întâmplă cu dosarul 10 august. Vreau să înţeleagă toată lumea că nu MAI trebuie să răspundă la această întrebare, ci Parchetul Militar. MAI s-a achitat de toate responsabilităţile pentru ca acest dosar să se finalizeze. Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a adăugat că faptul că Jandarmeria se află pe locul 3 în topul instituţiilor în care românii au încredere e dovada că mulţi oameni au trecut prin propriul filtru toate cele întâmplate.

„ Unii oameni au trecut prin propriul filtru ceea ce s-a întâmplat atunci, dovadă că Jandarmeria este pe locul 3 în topul instituţilor în care românii au încredere, după Armată şi Biserică, conform sondajelor. Şi nu mă refer la sondaje comandate de MAI, sau Jandarmerie. Nu ne ocupăm cu aşa ceva”, a mai declarat ministrul.

La protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violenţe ce s-au soldat cu zeci de răniţi (protestatari şi jandarmi). În acest dosar au fost puşi sub acuzare Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei Bucureşti (Laurenţiu Cazan), dar şi Mihai Dan Cirică, secretar de stat în MAI. Faptele sunt complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. De asemenea, au fost puşi sub acuzare şi mai mulţi protestatari, pentru ultraj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici