DOSARUL POŞTA: DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu. Decizia instanţei supreme, pe 20 noiembrie

Procurorul DNA a cerut, marţi, instanţei supreme condamnarea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi a fostului şef al Poştei Române Dan Mihai Toader la pedepse cu executare în dosarul Poşta Română.

1040 afișări
Imaginea articolului DOSARUL POŞTA: DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu. Decizia instanţei supreme, pe 20 noiembrie

Tudor Chiuariu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Judecătorii instanţei supreme au finalizat, marţi, dezbaterile în dosarul Poşta Română, în care sunt judecaţi foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi fostul şef al Poştei Române Dan Mihai Toader, sentinţa urmând să fie pronunţată în 20 noiembrie.

La termenul de marţi al procesului, instanţa a constatat cercetarea judecătorească finalizată şi a cerut acuzării şi apărării să expună pledoariile finale în dosarul în care sunt judecaţi Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi Ioan Folfă.

După ce au ascultat pledoariile acuzării şi apărării, cei trei judecători din complet au rămas în pronunţare în acest dosar, stabilind să dea un verdict în 20 noiembrie.

Astfel, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reiterat faptele de care sunt acuzaţi fiecare dintre cei şase inculpaţi, dând astfel citire rechizitoriului prin care aceştia au fost trimişi în judecată.

Procurorul a arătat că, în opinia acuzării, faptele penale sunt dovedite de ansamblul probelor de la dosar şi că în acest context se impune stabilirea unor pedepse de închisoare cu executare în cazul a cinci dintre cei şase inculpaţi.

Astfel, procurorul a spus că fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, precum şi Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu trebuie condamnaţi la închisoare în regim de detenţie pentru faptele lor, în vreme ce pentru inculpatul Ioan Folfă se poate stabili o pedeapsă la închisoare cu suspendarea executării.

Cei şase au fost trimişi în judecată în decembrie 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale, privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.

Procurorul de caz a recunoscut, în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei doi foşti miniştri că din probe nu rezultă că aceştia au cunoscut faptul că imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, în mod indirect, ca efect al avizării HG 377/2007, asigurându-se şi beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului din Calea Victoriei.

Potrivit DNA, SC Imopost Developements SA s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creată ca un parteneriat între CN Poşta Română SA, SC Procema SA, SC Comnord SA şi două persoane fizice, în scopul demolării unor clădiri existente pe terenul din Bucureşti, Calea Victoriei 133-135 şi edificarea unui imobil cu funcţiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Poştei Române a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 să fie adus de CN Poşta Română S.A. ca aport în natură la capitalul social al societăţii nou înfiinţate.

Astfel, cu ocazia aportării imobilului la SC Imopost Developements SA, Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au subevaluat imobilul din Calea Victoriei 133-135, stabilind cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală a imobilului, susţin procurorii.

Trecerea efectivă a imobilului din patrimoniul Poştei Române în cel al SC Imopost Developements SA trebuia însoţită de o evaluare a terenului, astfel că firma lui Ioan Folfă, SC Topcadex 99 SRL, a întocmit un Raport de evaluare a acestui teren, datat 21 iulie 2005, prin care a fost stabilită o valoarea imobiliară mult mai mică decât cea reală, diferenţa rezultată din subevaluare fiind de 3.652.244 euro, potrivit DNA.

Totodată, procurorii DNA au arătat că, având în vedere că exista un litigiu pe rolul Curţii de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Poştei Române asupra terenului, respectiv că făcea parte din categoria bunurilor proprietate publică ale statului şi deci nu putea fi înstrăinat, Zsolt Nagy, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a iniţiat şi a avizat proiectul unei hotărâri de guvern prin care să se clarifice acest aspect. Acest minister coordona activitatea Poştei Române în virtutea faptului că, până în anul 2006, statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiei, era acţionar unic al CNPR, iar din anul 2006, acţionar majoritar.

Procurorii au precizat că Zsolt Nagy a întocmit nota de fundamentare şi proiectul HG 377/2007 pentru modificarea Hotărârii Guvernului 550/1996 privind transmiterea unui imobil în administrarea Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. Prin această Hotărâre de Guvern s-a stabilit că "imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinaţie publică şi nu era afectat uzului sau interesului public", fiind eliminat cuvântul "publică" din HG 550/1996.

"La scurt timp, omologul său din cadrul Ministerului Justiţiei, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru a avizat acest proiect de hotărâre de guvern cu ignorarea opiniei specialiştilor din subordine care susţinuseră că acest demers este ilegal", mai arăta DNA.

La data de 25 aprilie 2007, Guvernul a adoptat HG 377/2007. Prin aceasta, SC Imopost Developements SA a obţinut un avantaj patrimonial constând în dreptul de proprietate asupra imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 şi, în mod indirect, Consorţiul SC Procema SA - SC Comnord SA a obţinut beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developements SA, a mai arătat DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici