Două persoane acuzate că au abandonat deşeuri periculoase în Capitală şi Ilfov au fost arestate

Două persoane acuzate că au abandonat peste 2.000 de tone de deşeuri periculoase, printre care şi 60 de kilograme de mercur, în Bucureşti şi în localităţi din judeţul Ilfov au fost arestate preventiv pentru 29 de zile de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.

59 afișări
Imaginea articolului Două persoane acuzate că au abandonat deşeuri periculoase în Capitală şi Ilfov au fost arestate

Două persoane acuzate că au abandonat deşeuri periculoase în Capitală şi Ilfov au fost arestate (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală faţă de administratorul şi directorul comercial ai unei firme din Bucureşti, pe care îi acuză de deţinere sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept, poluare prin evacuare cu ştiinţă în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase, neluare sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminarea deşeurilor periculoase, încălcarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi fals în declaraţii.

Administratorul şi directorul comercial ai firmei care se ocupa de colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase sunt acuzaţi de procurori că, în perioada 2009 - 2010, au abandonat în diverse locuri din Bucureşti şi din judeţul Ilfov peste două mii de tone de deşeuri periculoase de diverse tipuri, printre care şi 60 de kilograme de mercur.

Cei doi au fost duşi, marţi, la Tribunalul Bucureşti, propunerea procurorilor de arestare preventivă a lor pentru 29 de zile fiind admisă de instanţă. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Poliţişti de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase s-au sesizat din oficiu, în 9 iunie, cu privire la faptul că administratorul unor firme din Chitila a abandonat la fostul punct de lucru al societăţilor o cantitate de 60 de kilograme de mercur, o sută de tone de deşeuri toxice infestate cu arsenic, precum şi diverse cantităţi şi tipuri de alte deşeuri periculoase, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

În urma anchetei s-a constatat că în perioada 2009-2010 administratorul şi directorul comercial al uneia dintre firme au preluat pentru a transporta, depozita, trata, neutraliza şi elimina cantitatea de 2.253,45 tone de deşeuri periculoase de diverse tipuri.

Ulterior, cei doi au abandonat deşeurile preluate în diferite locuri din Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţul Ilfov, în curţile unor imobile de locuit şi în spaţiile deţinute de anumite societăţi care nu erau însă autorizate. Din cauza modului impropriu de depozitare a deşeurilor, s-au produs infiltrări în sol şi în pânza freatică, situaţie care generează riscuri pentru mediu, viaţa şi sănătatea oamenilor şi a animalelor, au mai arătat procurorii.

În cadrul anchetei, luni au fost făcute percheziţii, cu sprijinul Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei.

Poliţia Română precizează că cei doi ar fi depozitat deşeuri periculoase şi mercur în spaţii neautorizate din localităţile Jilava, Bragadiru, Popeşti Leordeni şi Chitila, din judeţul Ilfov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici