Duminica alegerilor. Carmen Dan cere BEC să transmită o circulară cu măsuri împotriva fraudei şi să comunice ce trebuie făcut în cazul în care nu se închid cheile de control - DOCUMENT

Carmen Dan a transmis conducerii BEC un document prin care propune transmiterea unei circulare către toate secţiile de votare din ţară care să conţină măsuri menite să prevină frauda. Ministrul a dat exemple de fraudă: părăsirea secţiei cu buletinul de vot sau abandonarea acestuia în cabină.

763 afișări
Imaginea articolului Duminica alegerilor. Carmen Dan cere BEC să transmită o circulară cu măsuri împotriva fraudei şi să comunice ce trebuie făcut în cazul în care nu se închid cheile de control - DOCUMENT

Carmen Dan cere BEC să transmită o circulară tuturor secţiilor de votare cu măsuri împotriva fraudei

„În scopul punerii în aplicare, cu eficienţă, a prevederilor legale privind alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi a Referendumului naţional din data de 26 mai 2019, respectiv a bunei organizări şi desfăşurări a activităţilor/operaţiunilor specifice procesului electoral/misiunilor specifice din spera de competenţă a Ministerului Afacerilor Interne, vă aducem la cunoştinţă câteva aspecte identificate cu privire la consemnarea rezultatelor votării întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare care ar putea să nu respecte cheile de control din cadrul proceselor-verbale privind rezultatele votării şi care impun unele clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central, cum ar fi:

- părăsirea localului de vot cu buletinul de vot;

- lăsarea buletului de vot în cabina de vot;

- neintroducerea de către alegători în urnele de vot a buletinelor de vot primite;

- înmânarea mai multor buletine de vot de acelaşi tip alegătorului, precum şi introducerea acestora în urna de vot”, se arată în documentul transmis de ministrul de Interne, Carmen Dan, conducerii Biroului Electoral Central şi obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit documentului, Carmen Dan propune Biroului Electoral Central stabilirea unor măsuri suplimentare pentru a fi prevenită frauda prin emiterea unei circulare către birourile electorale ale secţiilor de votare, prin care să se aducă la cunoştinţă preşedinţilor şi locţiitorilor acestora, inclusiv prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, următoarele:

- faptul că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să informeze alegătorii cu privire la obligaţia de a introduce în urnele de vot buletinele de vot primite, precum şi cu privire la eventualele consecinţe contravenţionale/penale ale nerespectării acestei obligaţii;

- obligaţia de a comunica personalului de pază situaţiile în care alegătorii nu introduc buletinele de vot în urnele de vot, având în vedere că personalul de pază se află în afara sălii unde se votează.

„Totodată, vă rugăm să stabiliţi şi să ne comunicaţi procedura de urmat în cazul în care cheile de control prevăzute de procesele-verbale privind rezultatele votării nu pot fi respectate din cauza acţiunilor ilegale menţionate mai sus, ţinând cont de impactul unor astfel de situaţii asupra graficului centralizării rezultatelor votării şi al predării către birourile electorale judeţene sau de sector a materialelor electorale din secţiile de votare, aşa cum acesta este prevăzut de lege şi de deciziile Biroului Electoral Central”, se mai arată în document.

Duminică vor avea loc alegerile europarlamentare, organizate în acelaşi timp cu referendumul pentru justiţie, cetăţenii urmând să voteze în aceleaşi secţii, pe buletine separate.

 

Adresa BEC by Alina Mihai Sandu on Scribd

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici