Duşa, despre Raportul SUA privind corupţia din România: Sigur, mai sunt şi erori. Aprecieri de acest gen nu trebuie să caracterizeze instituţiile româneşti

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a susţinut, duminică, referitor la criticile Departamentului de Stat al SUA privind acţiuni abuzive ale Poliţiei şi Jandarmeriei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, că aprecierile de acest gen nu trebuie să caracterizeze activitatea instituţiilor româneşti.

361 afișări
Imaginea articolului Duşa, despre Raportul SUA privind corupţia din România: Sigur, mai sunt şi erori. Aprecieri de acest gen nu trebuie să caracterizeze instituţiile româneşti

Duşa, despre Raportul SUA privind corupţia din România: Sigur, mai sunt şi erori. Aprecieri de acest gen nu trebuie să caracterizeze instituţiile româneşti (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Fostul ministru de Interne a menţionat că astfel de cazuri sunt izolate.

"Sigur că mai sunt şi erori din partea unor cadre care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile de stat, mai ales cele menţionate în raport. Cred că sunt cazuri punctuale", a adăugat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, România a făcut eforturi deosebite pentru ca instituţiile statului să fie instituţii europene.

"Cred că o apreciere de acest gen nu trebuie să caracterizeze activitatea instituţiilor româneşti", a opinat ministrul.

Mircea Duşă a explicat că atunci când au fost constatate asemenea cazuri s-au luat şi măsurile de rigoare prevăzute de lege.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat "Practici în materie de drepturi ale omului", elaborat de Departamentul de Stat al SUA, România continuă să fie afectată de corupţie instituţională, sistemul judiciar nu este în totalitate independent şi rămâne vulnerabil la influenţe politice.

Raportul Departamentului de Stat denunţă şi condiţiile din penitenciare, precum şi atingeri aduse libertăţii presei prin ingerinţe politice în activităţi editoriale. Alte probleme în materie de drepturi ale omului înregistrate în România sunt acţiuni abuzive ale Poliţiei şi Jandarmeriei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi în care sunt implicaţi agenţi ai forţelor de ordine.

Documentul denunţă şi condiţiile din închisori. "Condiţiile din penitenciare rămân dure şi, uneori, nu sunt conforme cu standardele internaţionale", notează experţii Departamentului de Stat.

Raportul denunţă "lipsa independenţei şi imparţialităţii justiţiei", precum şi "vulnerabilitatea sistemului judiciar la influenţele politice".

"Procesele privind abuzuri săvârşite de poliţie au fost amânate în mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare", conform raportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici