ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea: Consumul de păcură nu a dus la poluarea excesivă din Capitală

  • Reprezentanţii ELCEN o contrazic pe Gabriela Firea.
  • Primarul Capitalei a acuzat CET-urile din Grozăveşti şi Progresul că au dus la poluarea excesivă din Capitală, din cauza arderii de păcură peste capacitatea acestora.
  • În ultimele zile, poluarea din Capitală a depăşit cu peste 800% limitele admise.
2489 afișări
Imaginea articolului ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea: Consumul de păcură nu a dus la poluarea excesivă din Capitală

ELCEN o contrazice pe Firea

„În primul rând, CET-urile din Bucureşti, este posibil Grozăveşti şi Progresul din Bucureşti să fi ars mai multă păcură de cât aveau capacitatea. Am primit informaţii că CET-urile Progresul şi Grozăveşti să fi ars mai multă păcură”, a declarat Gabriela Firea într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri.

Potrivit unui document aflat în lucru la ELCEN, obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX, Societatea Comercială Electrocentrale Bucureşti precizează că arderile de păcură a celor două CET-uri nu aveau cum să ducă la poluarea din ultimele zile.

„Consumul de păcură la nivelul societatii în intervalul precizat a condus la o creştere nesemnificativa a emisiilor de poluanti, de cca 5,4 % la nivel ELCEN, cu încadrarea în valorile limită de emisie admise.

Această funcţionare în regim mixt gaz-păcură nu avea cum să afecteze siguranţa şi sănătatea populaţiei sau să contribuie la depăşiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule”, potrivit documentului aflat în lucru la ELCEN.

Ulterior, ELCEN a arătat într-un comunicat de presă că considerăm că Firea foloseşte această situaţie cu scopul de a îndrepta atenţia către ELCEN „tocmai pentru a masca incapacitatea autorităţii locale de a gestiona provocări majore cum ar fi poluarea sau pierderile sistemului de termoficare din Bucureşti”.

„Ca şi în alte situaţii în care ELCEN a fost ţinta afirmaţiilor fără fundament ale dnei Primar General, în încercarea sa de a deturna atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă capitala şi de a manipula mass-media şi buna credinţă a cetăţenilor, vă aducem la cunoştinţă informaţii clare şi transparente menite să demonteze orice zvonuri sau opinii neadevărate. Strategia ELCEN prevede reducerea continuă a impactului asupra mediului: 1. În conformitate cu programul investiţional cuprins în planul de reorganizare, ELCEN desfăşoară deja lucrări de modernizare a instalaţiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene. 2. Toate instalaţiile de ardere deţinute de ELCEN sunt dotate cu sisteme de monitorizare continuă a emisiilor de poluanţi ( SO2, NOx , pulberi şi CO) care sunt în funcţiune on line si urmărite de personal specializat”, se arată în comunicat.

În intervalul 27.02.-02.03.2020 nu s-a utilizat păcură la CET Progresu, susţine ELCEN. În CET Grozăveşti, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantităţi nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă.

„IMPORTANT! Un consum de păcură de 1,2% nu poate influenţa o creştere semnificativă a emisiilor de poluanţi în atmosferă şi, în consecinţă, nu afectează siguranţa şi sănătatea populaţiei. Cu atât mai mult, nu poate contribui la depăşiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în Bucureşti. Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de ardere în vederea reducerii concentraţiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor. Menţionăm că păcura ca şi combustibil alternativ a fost utilizat ocazional şi în anii anteriori, atunci când condiţiile meteo au impus folosirea unor cantităţi mai mari decât cele folosite în acest sezon, şi în nicio situaţie, nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanţi, iar consumul nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de poluare”, arată ELCEN.

Potrivit acestuia, din datele furnizate opiniei publice de instituţiile abilitate, sursa poluării masive din Capitală a fost determinată de alte activităţi, cum ar fi arderea ilegală a deşeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate.

„În cazul CET-urilor, emisiile sunt evacuate în aer prin surse fixe dirijate şi controlate, la înălţimi mari (ex. coşul de fum nr. 1 de la CET Progresu are o înălţime de 250 m). Parametrii de funcţionare ai CET-urilor sunt monitorizaţi în permanenţă de personal pregătit în acest domeniu. Atragem atenţia că pe lângă principalele surse de poluare din Bucureşti, (traficul greu şi aglomerat sau şantierele de construcţii), mai există şi alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament. Apartamentele din cartierele noi din Bucureşti sunt prevăzute cu centrale termice de apartament ale căror coşuri de evacuare a gazelor arse sunt situate la nivelul ferestrelor. Gazele de ardere evacuate prin tuburi orizontale favorizează crearea unui înveliş de aer poluat de jur împrejurul apartamentelor şi blocurilor unde sunt montate aceste centrale. În loc să încerce de fiecare dată să găsească un ţap ispăşitor pentru problemele pe care Primăria Capitalei nu reuşeşte să le gestioneze, varianta optimă ar fi ca PMB să plătească la timp subvenţia, întrucât astfel de demersuri sunt de fapt adevărata problemă. În ultimii ani, ELCEN nu a putut face investiţii majore în modernizarea instalaţiilor şi a echipamentelor, deşi deţine centrale vechi din anii ’60 –’70, din cauza faptului că PMB nu şi-a onorat obligaţiile de plată. În loc să susţină proiectele majore de infrastructură, Primăria Municipiului Bucureşti a ales să cheltuiască sume importante în festivaluri şi concerte. Mai mult decât atât, dna Primar a preferat să aleagă varianta mai uşoară prin care să deturneze atenţia de la nenumăratele avarii şi de la reţeaua de termoficare aflată într-o situaţie dezastruoasă din cauza lipsei de investiţii, precum şi de la riscul major ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, lansând afirmaţii tendenţioase, incorecte şi incomplete referitoare la activitatea ELCEN”, se mai arată în comunicat.

În ultimele zile, nivelul de poluare din Capitală a fost depăşit cu peste 800% limitele admise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici