Elevii din clasa a IX-a şi profesorii primesc laptopuri de la minister

Elevii de clasa a IX-a şi profesorii din cadrul unităţilor liceale şi profesionale de stat vor beneficia, de la începutul anului şcolar 2008-2009, de calculatoare tip laptop, care umează să fie achiziţionate de instituţiile de învăţământ din fonduri alocate de Ministerul Educaţiei.

305 afișări
Imaginea articolului Elevii din clasa a IX-a şi profesorii primesc laptopuri de la minister

Elevii din clasa a IX-a şi profesorii primesc laptopuri de la minister

Suma maximă alocată pentru achiziţionarea unui laptop va fi de 400 de euro, pentru acest an numărul beneficiarilor fiind estimat la 300.000 de persoane. Astfel, pentru anul şcolar 2008-2009, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) va aloca fonduri estimate la 120 milioane de euro, respectiv 444 milioane de lei, la un curs de 3,7 lei/euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse din instituţie.

"Programul va fi aprobat în perioada imediat următoare în baza unui proiect de ordonanţă de urgenţă şi se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, fondurile anuale estimate pentru următorii trei ani fiind de 330,5 milioane lei, aferente unui număr anual de beneficiari de 223.000. Dotarea cu laptop-uri are ca scop creşterea calităţii activităţii de învăţământ, prin utilizarea tehnicilor moderne de predare şi învăţare", au adăugat sursele citate.

Conform calculelor, în cei patru ani urmează să fie alocate fonduri bugetare de 1, 43 miliarde de lei (387,6 milioane euro), din care vor fi achiziţionate 969.000 de calculatoare.

Potrivit surselor, vor beneficia de acest program elevii care nu au primit în anii trecuţi primă de la stat pentru achiziţionarea unui calculator şi nici profesorii care au fost dotaţi cu laptop-uri până în prezent.

Calculatoarele vor fi achiziţionate de instituţiile de învăţământ şi vor fi înregistrate în evidenţele acestora, urmând să fie predate elevilor sau tutorilor acestora pe bază de proces verbal. La absolvirea învătământului liceal sau profesional laptop-ul va fi scos din evidenţa instituţiei şi predat elevului.

În cazul în care un elev se va tranfera la o altă unitate de învăţământ decât cea de la care a primit laptop-ul, acesta trebuia să predea calculatorul urmând să primească un alt laptop de la unitatea la care se transferă.

Începând de anul viitor, necesarul estimat de calculatoare tip laptop se va stabi de către fiecare unitate de învăţământ, sa va aviza de către inspectoratele şcolare judeţene şi al Municipiului Bucureşti, care va solicita Ministerului Educaţiei până în data de 15 februarie a fiecărui an, alocarea sumelor în vederea achiziţionării de calculatoare.

Configuraţia minimă recomandată a calculatorului tip laptop se va stabili anual prin ordin comun al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici