Europarlamentarii români, despre adeverinţa verde: ”Este un lucru bun, este un pas înainte.” Avocatul Poporului crede că documentul nu va putea fi folosit în această vară

  • Europarlamentarii români Nicolae Ştefănuţă şi Cristian Buşoi susţin că anunţul Comisiei Europene privitor la apariţia adeverinţei electronice verzi va facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană.
  • Renate Weber consideră că documentul nu va putea fi folosit în această vară.
  • Comisia Europeană a anunţat că propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE.
783 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii români, despre adeverinţa verde: ”Este un lucru bun, este un pas înainte.” Avocatul Poporului crede că documentul nu va putea fi folosit în această vară

Foto: Profimedia

Cei doi politicieni au reacţionat imediat după anunţul făcut de Comisia Europeană. În direct la Aleph News, europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă a susţinut că apariţia documentului îi va ajuta atât pe turişti, cât şi pe cetăţenii care lucrează în străinătate.

Pentru situaţia în care ne aflăm, acest certificat este un lucru bun, pentru că face situaţia mai bună a cetăţenilor. Ştiţi că milioane de români îşi câştigă viaţă cât pentru an în câteva luni lucrând în Uniunea Europeană. Eu nu mă gândesc neapărat la turişti, este timp şi pentru ei, dar mă gândesc la şoferi, la oamenii care lucrează în UE, la îngrijitori. Toate aceste categorii trebuie să poată circula”, a declarat, la Aleph News, europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă.

Europarlamentarul Cristian Buşoi a declarat şi el, la Aleph News, că apariţia adeverinţei reprezintă un pas înainte.

„Noi vom face toate eforturile ca să accelerăm la maximum amendarea şi adoptarea acestei propuneri legislative pentru că va facilita foarte mult libera circulaţie în interiorul UE. Statele membre trebuie să înceapă să-şi construiască sistemul informatic. Toată lumea înţelege că este un pas înainte faţă de situaţia actuală. Trebuie doar să fie clarificate anumite situaţii, să nu existe restricţii”, a explicat europarlamentarul Cristian Buşoi.

Avocatul Poporului a considerat că documentul nu va fi gata până la startul sezonului estival.

„Eu cred că este o chestiune care de abia spre finalul anului ar putea să fie implementată. Ştiu că statele care trăiesc din turism îşi doresc aşa ceva, dar cu siguranţă nu în sezonul de anul acesta vor reuşi să-l obţină”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa va dovedi faptul că posesorul ei s-a vaccinat anti-COVID, are un test negativ PCR sau are anticorpi obţinuţi după ce s-a vindecat de boală.

Pentru a intra în vigoare, acest sistem va trebui aprobat de Consiliul European, prin decizie în unanimitate de către toate cele 27 de ţări, şi de Parlamentul European.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici