EVALUAREA NAŢIONALĂ - Fost şef ISJ Iaşi: Trecerea la subiecte uşoare poate crea frustrare în rândul elevilor buni

Fosta şefă a ISJ Iaşi Liliana Romaniuc susţine că trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare, la Evaluarea Naţională, poate fi un fenomen periculos şi că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care, deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.

1338 afișări
Imaginea articolului EVALUAREA NAŢIONALĂ - Fost şef ISJ Iaşi: Trecerea la subiecte uşoare poate crea frustrare în rândul elevilor buni

Fost şef ISJ Iaşi: Trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare poate fi un fenomen periculos

Liliana Romaniuc, fost inspector general şcolar al judeţului Iaşi în perioada 2008-2012, în prezent consilier judeţean PDL, a declarat corespondentului MEDIAFAX că scăderea standardelor în calitatea subiectelor poate fi un fenomen periculos, ea apreciind că ar trebui să ne punem de acord asupra dificultăţii examenelor.

"Dublarea notelor de 10.00 la matematică în acest an la Iaşi vine şi din faptul că au fost subiecte uşoare. Există această tendinţă de a se merge pe subiecte uşoare. În mod clar, această abordare poate crea frustrare în rândul elevilor buni, care deşi obţin medii mari, de peste 9.00, nu vor intra la liceul dorit. Nu este corect, am unele îndoieli, nota 10.00 ar trebui să însemne ceva", a mai spus Liliana Romaniuc.

Ea a precizat că este necesar un echilibru în modul de alcătuire al subiectelor.

"Nu poţi da nici subiecte foarte uşoare, dar nici prea grele, pentru că şi acestea din urmă pot fi demotivante. Ne ducem în derizoriu. Avem un an subiecte grele, apoi subiecte uşoare, îmi dă de gândit", a precizat fosta şefă a ISJ Iaşi.

Liliana Romaniuc a mai afirmat că presiunea pe notele ridicate sunt foarte mari, inclusiv asupra profesorilor, şi că există riscul intrării "într-un cerc vicios din care să nu se mai iasă uşor".

Aproape trei sferturi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au obţinut peste 5 la Evaluarea Naţională din acest an, cu 12 procente mai mult ca anul trecut.

Şefa ISJ Iaşi, Camelia Gavrilă, a declarat că mediile au crescut foarte mult şi că este posibil ca la liceele de elită ieşene să se intre cu peste 9.40.

În judeţul Iaşi, la proba de Limba română au fost 101 note de 10, faţă de 69 în anul anterior, în timp ce la Matematică s-au obţinut 572 de note de 10, faţă de 284, în 2012.

Potrivit Cameliei Gavrilă, subiectele la proba de Matematică au fost mai abordabile ca în 2012, ea adăugând că şi mediile sunt mai ridicate ca anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici