Exclusiv. „Nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa!” Drama unei asistente sociale, obligată de lege să se carantineze la locul de muncă: „Ne gândim să ne cumpărăm oliţă de noapte”

  • Asistentă socială: „Sunt centre vechi şi nu ai unde să îţi faci igiena minimă personală. Să te speli la lighean.”
  • Angajată centru: „La vârsta asta, cu câţiva ani înainte de pensie, să mă obligi să revin, unde? La începutul secolului? Ne gândim să ne cumpărăm oliţă de noapte.”
  • Asistentă socială: „Ne iei din familie, ne distrugi sărbătorile, nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa!”
5135 afișări
Imaginea articolului Exclusiv. „Nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa!” Drama unei asistente sociale, obligată de lege să se carantineze la locul de muncă: „Ne gândim să ne cumpărăm oliţă de noapte”

Foto: Profimedia

Asistenţi sociali din toată ţara au făcut şi trimis o scrisoare Guvernului prin care cer să se modifice de urgenţă Ordonaţa Militară nr 8, potrivit căreia pe perioada stării de urgenţă personalul din centre trebuie să se izoleze 14 zile la locul de muncă. În exclusivitate pentru Mediafax, o angajată a unui centru din ţară face mărturisiri şocante. Spune cum sunt puse să se spele la lighean şi să doarmă pe saltele vechi de zeci de ani. 
 
„Mă obligi să mă duc la aceeaşi toaletă cu asistaţii, mă obligi să mănânc o mâncare pe care eu nu o tolerez? Pur şi simplu din aceleaşi vase, bine o să ne luăm vase de casă, te culci pe saltele de zeci de ani, nu oferi nicio condiţie umană.
 
Sunt centre vechi şi nu ai unde să îţi faci igiena minimă personală, decât stând la coadă, aşteptând. Să te speli la lighean!
 
La vârsta asta, cu câţiva ani înainte de pensie, să mă obligi să revin, unde? La începutul secolului? Ne gândim să ne cumpărăm oliţă de noapte. Ne iei din familie, ne distrugi sărbătorile, nici Ceauşescu nu ne-a umilit aşa”, a declarat femeia, în timpul unei discuţii telefonice.
 
Angajata trece printr-o dramă uriaşă. Pe perioada carantinării la locul de muncă, nu are cine să-i îngrijească mama care are cancer în fază terminală. 
 
„Eu întreb, dacă mama mea va muri în aceste zile, cine îmi va dărui ultimele ei clipe de viaţă?  Mama mea este încadrată în grad de handicap, este în fază terminală, locuiesc cu ea, statul nu mă plăteşte ca să-mi îngrijesc mama, nu beneficiez de îndemnizaţie de însoţire şi din salariul meu pe care îl primesc în asistenţă socială nu-mi pot permite femeie pe care să o plătesc ca să vină să-mi îngrijească mama. 
 
Mi s-a spus că soţul meu trebuie să-i schimbe pampersul, mama mea a fost profesoară. Şi încă este lucidă, are cancer, cum să accepte umilinţa ca ginerele ei să-i schimbe pamperşii?”, spune femeia.
 
„Avem lucrători care ne-au declarat că dorm cu beneficiarii în pat, avem lucrători care spun că sunt agresaţi de aceşti beneficiari şi care sunt dispuşi să îşi dea demisia cu orice fel de riscuri.
 
Sunt condiţii extrem de improprii în foarte multe dintre aceste locuri şi oamenii nu au condiţiile minime, elementare să se odihnească sau să îşi facă igiena personală”, spune Ringo Dămureanu, preşedinte Sindicatul Naţional ”Forţa Legii”.
 
„Sunt judeţe în care chiar în ziua de vineri, ziua în care s-a publicat Ordonanţa, oamenii au fost ţinuţi până la ora 5 să nu plece din serviciu fără să li se spună de ce, iar la ora 5 li s-a spus că vor rămâne încă 14 zile.
 
Drepturile copiilor salariaţilor noştri sunt încălcate, sunt ignorate de Guvern care nu este interesat ce se întâmplă cu aceşti copii. De asemenea, drepturile adulţilor cu handicap care sunt întreţinuţi în familie de aceşti salariaţi”, precizează Ringo Dămureanu, preşedinte Sindicatul Naţional ”Forţa Legii”.
 
Preşedintele Uniunii „Forţa Legii” este cel care a semnat şi înaintat scrisoarea oficialilor. Pentru a nu exista consecinţe grave cere rezolvată urgent problema.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici