VIDEO  Experiment inedit: cum se produc inundaţiile după o perioadă de secetă

  • De ce apar inundaţiile deşi plouă mult după o perioadă de secetă?
  • În mod normal, am crede că solul uscat şi însetat absoarbe apa de ploaie, dar din contră.
1216 afișări
Imaginea articolului Experiment inedit: cum se produc inundaţiile după o perioadă de secetă

Captură video UniofReading/Twitter

Rob Thompson, doctor în Meteorologie la Universitatea din Reading (Anglia) a creat un experiment simplu, dar eficient. Putem astfel observa cât de repede absoarbe solul apa în funcţie de starea lui: umed (în sezonul ploios), normal (atunci când vremea nu este extremă) şi uscat (în perioade de caniculă şi secetă).
 
Cercetătorul a aşezat câte un pahar de plastic umplut cu apă cu gura în jos pe fiecare din aceste tipuri de sol. Ce s-a întâmplat? Solul umed a început imediat să absoarbă apa şi a terminat doar câteva secunde.  Apoi, solul expus la temperaturi normale, de vară, a absorbit şi el apa, dar mult mai încet decât solul umed. La polul opus, solul uscat, afectat de secetă, nu a „băut” mai deloc apă. Imaginile video arată cum paharul a rămas în continuare aproape plin, de parcă solul parcă s-ar fi chinuit să absoarbă doar câte o picătură de apă, pe rând.
 
La finalul experimentului de un minut, paharul cu apă pus pe solul uscat a rămas aproape plin.
 
Prin urmare, ploile torenţiale par o binecuvântare după perioade intense de secetă, dar, de fapt, acestea duc la inundaţii întrucât solul nu mai e capabil să absoarbă rapid apa, fiind „pietrificat”.
 
Experimentul a fost primit bine de către internauţi şi a strâns peste 3,4 milioane de vizualizări pe Twitter.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici