Fătuloiu: Tobă a distrus un concept cu care am intrat în Uniunea Europeană

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a declarat, luni, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a distrus, de când se află la conducerea instituţiei, un "concept" cu ajutorul căruia România a intrat în Uniunea Europeană, acţionând abuziv şi necomunicând eficient cu subordonaţii.

134 afișări
Imaginea articolului Fătuloiu: Tobă a distrus un concept cu care am intrat în Uniunea Europeană

Fătuloiu: Tobă a distrus un concept cu care am intrat în Uniunea Europeană (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Dan Fătuloiu, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), a declarat, luni, într-un interviu pentru postul Antena 3, că îi reproşează lui Petre Tobă "obedienţa, faptul că nu e recunoscut de oameni şi lipsa de comunicare cu aceştia".

Fătuloiu a mai spus că, în locul acestuia, ar pune la conducerea Poliţiei Române un "ofiţer curat şi foarte ferm", care să reuşească să readucă în stradă oamenii pe care secretarul de stat i-a pus în anumite funcţii. Acesta a adăugat că Tobă i-a demis pe toţi ofiţerii cu studii superioare importante, inclusiv cei care au studiat la FBI.

Secretarul de stat a precizat că "americanii" s-au plâns de Petre Tobă, care are patru dosare deschise la Parchet privind măsurile abuzive luate de acesta, precum şi anumite daune materiale comise în timpul mandatului său la Poliţia Română.

"Acest om nu a terminat şcoala de Poliţie, are 14 ani de Poliţie şi, de când a venit, a distrus un concept cu care am intrat în Uniunea Europeană", a subliniat Fătuloiu.

Chestorul şef a mai spus că vrea să scoată "Poliţia de sub politic" şi că nu mai vrea ca prefecţii să-şi dea avizul pentru demiterea şefilor din inspectoratele judeţene.

Secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, marţea trecută, demiterea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Fătuloiu declara, săptămâna trecută, pentru Gândul, că dacă Igaş nu îl demite pe Tobă, el îşi va da demisia.

Fătuloiu mai spunea că Petre Tobă a adus Poliţia Română la nivelul de acum zece ani.

Cererea de demitere a şefului IGPR a venit în urma scandalului de la Piatra Neamţ, în urma căruia s-a pus problema demiterii şi şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric.

Dan Fătuloiu a mers la Piatra Neamţ în urma atacului lui Cristian Chilat asupra fraţilor Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, cunoscuţi membri ai lumii interlope şi i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a lui Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos.

Ministrul Traian Igaş a dispus trimiterea Corpului de control al MAI la Piatra Neamţ, pentru a investiga modul în care Şoric şi-a îndeplinit atribuţiile. Raportul specialiştilor urmează să fie finalizat până miercuri. Între timp, prefectul de Neamţ, Mihai Archip, a dat aviz favorabil, luni, solicitării Poliţiei Române de eliberare din funcţie a şefului IPJ Neamţ, aviz care este consultativ. Decizia finală în acest sens îi aparţine, însă, ministrului Traian Igaş.

Scandalul de la Neamţ a izbucnit după ce, în 14 noiembrie, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost asasinat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat. Imediat după incident, presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.

În 16 noiembrie, comisarul şef Aurelian Şoric, declara, într-o conferinţă de presă, referitor la acuzaţiile potrivit cărora ar avea legături cu gruparea Mararu, că nu a avut nicio legătură cu familia Mararu, susţinând, cu ochii înlăcrimaţi, că presa îşi bate joc de familia lui.

"Nu am nicio legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţie cât se poate de firească. De ce este interlop (n.r. - Gheorghiţă Mararu) pentru că dădea bani la oameni şi le lua camără? Sunt procurori care dau bani", a spus Şoric, într-o conferinţă de presă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

Presa locală a relatat că şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumpărat terenul de casă. Totodată, presa locală a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale, în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope.

Aurelian Şoric a negat orice legătură cu gruparea Mararu, spunând că informaţiile în acest sens sunt răutăcioase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici