Femeile sunt plătite mai prost din cauza treburilor casnice

Motivul pentru care femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii îl constituie treburile casnice epuizante, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici preluat de thisislondon.co.uk.

32 afișări
Imaginea articolului Femeile sunt plătite mai prost din cauza treburilor casnice

Femeile sunt plătite mai prost din cauza treburilor casnice (Imagine: Mediafax Foto)

Femeile câştigă mai puţin pentru că fac mai multe treburi casnice decât bărbaţii, potrivit cercetătorilor de la Institutul de cercetări sociale şi economice din Londra.

Mulţi observatori, inclusiv guvernul britanic, sunt de părere că diferenţa de 18% dintre salariile celor două sexe există pentru că femeile au copii şi aleg să petreacă mai mult timp decât partenerii cu creşterea lor.

Însă motivul real este acela că femeile fac mai multe treburi grele - gătit, spălat, cumpărături - în gospodărie, potrivit noului studiu. Din acest motiv femeile sunt mai obosite decât bărbaţii, care au tendinţa să se ocupe mai mult de grădinărit şi de reparaţii la sfârşitul săptămânii.

În plus, treburile efectuate de femei trebuie să fie gata într-un anumit timp, înainte sau după programul de lucru. Acest lucru înseamnă că muncesc numai la anumite ore, deci nu pot fi la birou la momente importante.

"Relativa lipsă de flexibilitate a muncilor casnice efectuate de femei care trăiesc în cuplu reduce disponibilitatea acestora pe piaţa de muncă", indică studiul, care s-a bazat pe datele furnizate de British Household Panel Study, la care au participat 5.000 de familii, timp de peste 15 ani.

Este primul studiu care sugerează că tendinţa femeii de a prelua mare parte din treburile domestice este motivul major pentru care acestea sunt plătite mai prost decât bărbaţii.

În timp ce bărbaţii se ocupă de treburile casnice doar patru - cinci ore pe săptămână, femeile celibatare acordă acestor sarcini cam şapte ore. Femeile care trăiesc în cuplu acordă treburilor casnice cam 12 ore pe săptămână, acest lucru având efecte distructive asupra carierei lor.

Dovada este că femeile care reduc timpul acordat treburilor casnice la 4 - 5 ore au primit un salariu mai mare cu, în medie, 1%.

Cercetătorii spun că treburile casnice nu au efecte asupra carierelor celibatarilor, ci numai asupra carierei femeilor care trăiesc în cuplu. Acestea petrec mai puţin timp pentru a se specializa şi ajung pe poziţii mai proaste în firme.

Specialiştii au adăugat că faptul de a avea copii nu influenţează semnificativ efectul treburilor casnice asupra carierei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici