FEN a dat în judecată Guvernul

Federaţia Educaţiei Naţionale a dat în judecată Guvernul, cerând anularea Ordonanţei de Urgenţă nr.1/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar, în urma refuzului Executivului de a da curs solicitării de revocare a acestui act normativ.

16 afișări
Imaginea articolului FEN a dat în judecată Guvernul

FEN a dat în judecată Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)

Federaţia Educaţiei Naţionale a depus vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de chemare în judecată a Guvernului României pentru anularea OUG 1/2009.

"OUG 1/2009 a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligaţia Executivului de a emite actele normative în conformitate cu tehnica legsilativă. Aspectul esenţial al nelegalităţii OUG 1/2009 constă în faptul că aceasta coexistă cu un alt act normativ, neabrogat - OUG 151/2008 care reglementează deopotrivă aceeaşi salarizare a personalului din învăţământ", potrivit FEN.

Federaţia susţine că toate actele normative recente tergiversează aplicarea Legii 221/2008 deşi "puterea legislativă - Parlamentul, puterea judecătorească - Curtea Constituţională şi Preşedintele României s-au exprimat şi au acţionat pentru respectarea Legii 221/2008, care aducea majorarea salarială de 37%".

"Executivul nu are dreptul să refuze punerea în aplicare a voinţei celor două puteri, prin tot felul de artificii juridice, nici măcar bine gândite, şi cu atât mai puţin nu are dreptul de crea o situaţie de haos juridic, cu consecinţe asupra venitului salariaţilor din învăţământ", a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN, citat în comunicatul federaţiei.

În prima jumătate a lunii februarie, FEN anunţa că a sesizat Organizaţia Internaţională a Muncii şi Consiliul Europei în legătură cu problema majorării salariilor din învăţămînt şi cerea aplicarea Legii 221/2008 care prevede majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Federaţiile din învăţământ au anunţat, joi, că vor consulta membrii din ţară pentru organizarea unui miting în Capitală, boicotarea examenelor naţionale şi declanşarea grevei, cerând aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor, anularea ordonanţei privind sporurile, descentralizarea şi un buget mai mare cercetării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici