Începând cu 1 august, elevii din Finlanda nu vor mai putea folosi telefoanele mobile în timpul orelor decât cu acordul profesorului și doar „în scopuri educaționale sau pentru a avea grijă de propria sănătate” (cu referire la copiii care au nevoie constată de măsurarea unor parametri vitali). Decizia a fost luată de parlamentul finlandez ca răspuns la îngrijorările legate de impactul negativ pe care îl au dispozitivele asupra atenției, stimei de sine și bunăstării elevilor, a relatat miercuri The Guardian.
Ministrul educației, Anders Adlercreutz, a explicat că prin această lege statul finlandez „oferă elevilor posibilități mai bune de a se concentra asupra studiilor, iar profesorilor instrumentele de care au nevoie pentru a crea un mediu de lucru calm, care să sprijine învățarea”.
El a adăugat că noua legislație va permite „oportunități mai bune pentru interacțiuni semnificative”: „Școala nu este doar un loc pentru acumularea de cunoștințe. Este și un loc unde se dezvoltă abilitățile sociale. Ori, cu ochii lipiți de ecrane, devine tot mai greu să interacționezi cu ceilalți”.
Școlile vor fi obligate să stabilească reguli clare privind utilizarea și depozitarea dispozitivelor mobile, nu doar în timpul orelor, ci și în perioada meselor și în pauze. Dacă un elev deranjează ora cu telefonul, profesorul sau directorul are dreptul să îi confişte dispozitivul.
Finlanda se alătură, astfel, altor țări europene care au introdus măsuri similare. Danemarca a anunțat deja, la începutul acestui an, ca a interzis telefoanele în toate școlile, considerând măsura necesară pentru a opri „colonizarea școlilor de către platformele digitale”. Franța a introdus o interdicție încă din 2018, iar Norvegia a impus o limită minimă de vârstă de 15 ani pentru rețelele sociale, avertizând că tehnologia tech se află „în opoziție cu creierele copiilor mici”.
În Regatul Unit, un sondaj recent a arătat că aproape toate școlile primare și 90 % dintre cele secundare au impus interdicții asupra telefoanelor, chiar dacă nu există o legislație națională în acest sens.
Parlamentul finlandez a cerut Departamentului pentru Educație și Cultură să realizeze un studiu care va cântări efectele acestor restricții, în Finlanda și la nivel internațional, studiu ce urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului viitor. În funcție de rezultate, ar putea fi adoptate măsuri suplimentare.