Fiul Doinei Cornea, apel către revoluţionari: E mai reprezentativă Duminica Orbului sau 21 Decembrie?

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Iuhas, a făcut apel la asociaţiile de revoluţionari transmiţându-le să nu onoreze invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la evenimentul de comemorare a Revoluţiei din Decembrie, ce va avea loc în 20 mai, transmite corespondentul MEDIAFAX.

631 afișări
Imaginea articolului Fiul Doinei Cornea, apel către revoluţionari: E mai reprezentativă Duminica Orbului sau 21 Decembrie?

Fiul Doinei Cornea, apel către revoluţionari: E mai reprezentativă Duminica Orbului sau 21 Decembrie?

Potrivit unui „Apel către cei care mai gândesc încă”, postat, joi, pe pagina sa de Facebook, Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, a arătat că, prin demersul său, o parafrazează pe mama sa şi este în asentimentul ei, în condiţiile în care aceasta l-a consultat de fiecare dată în perioada de opoziţie faţă de regimul comunist.

„Parafrazând-o pe mama şi fiind, cu siguranţă, în asentimentul ei – spun aceasta ştiind că, pe tot parcursul perioadei ei de opoziţie deschisă, la aproape fiecare text sau acţiune a ei mă consulta sau mă lua părtaş, ţinând cont de opiniile mele atunci când acestea erau diferite – fac acest apel către aceia care mai gândesc încă. (...) Fac apel la Asociaţia 15 Noiembrie din Braşov, asociaţiile de revoluţionari, Societatea Timişoara, toţi cei care au suferit datorită regimului comunist să nu onoreze invitaţia Preşedintelui de a participa la evenimentul de comemorare a aniversării Revoluţiei din Decembrie ce va avea loc în 20 mai”, a subliniat Iuhas.

Acesta a precizat că nu ar fi făcut apelul dacă refuzul său la invitaţia preşedintelui Iohannis de a participa la comemorarea Revoluţiei din 20 mai nu ar fi stârnit un val atât de mare de reacţii, de la aprecieri, „până la cele mai abjecte injurii”.

„Fără a intra într-o polemică cu cei care mă înjură, ci doar pentru a le explica celor de bună credinţă care nu au înţeles gestul meu că eu nu manifest o lipsă de respect faţă de martirii şi victimele comunismului ci, mai curând, o lipsă de respect faţă de lipsa de respect la adresa acestora”, a menţionat fiul Doinei Cornea.

Leonin Iuhas îi roagă pe braşovenii care au participat la revolta din 1987 şi cu care s-a solidarizat atunci, atât cu el cât şi mama sa, să se gândească dacă pentru ei reprezentativă e data de 20 mai sau cea de 15 Noiembrie.

„Îi rog pe toţi cei care au ieşit pe străzi în decembrie 1989 – şi alături de care eram şi noi, mama şi cu mine – să se gândească dacă, pentru ei e mai reprezentativă Duminica Orbului sau ziua de 21 Decembrie? Îi rog pe cei din Societatea Timişoara, la mitingurile cărora am participat în nenumărate rânduri mama şi cu mine, să se gândescă dacă pentru ei importantă a fost ziua de 20 mai sau zilele Revoluţiei de la Timişoara – premergătoare celei din restul ţării? Îi rog pe toţi cei care manifestau în 1990 în Piaţa Universităţii – şi alături de care, în nenumărate ocazii am participat şi noi – dacă manifestau pentru cinstirea acelei zile numită apoi Duminica Orbului sau poate, chiar împotriva a ceea ce se produsese atunci?”, a mai subliniat Iuhas.

Referindu-se la data de 20 mai, fiul Doinei Cornea a spus că poate e mai bine că preşedintele Iohanis a făcut invitaţia pentru această zi, deoarece fiecare „va putea să-şi aleagă un simbol, o zi pe care o va sărbători ca fiind ziua în care i s-au împlinit idealurile!”.

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a refuzat, săptămâna trecută, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la o ceremonie publică de comemorare a Revoluţiei din Decembrie 1989, menţionând că nu înţelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai şi că „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.” Leontin Iuhas a spus că perioada de câteva săptămâni de puşcărie comunistă făcută doar pentru că şi-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii braşoveni, nu îi dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici