Fosta şefă a Vămii Halmeu şi-a luat concediu de odihnă înainte să fie făcute primele reţineri

Fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, acuzată că a dat 130.000 de euro pentru a fi delegată în funcţie, şi-a luat concediu de odihnă la sfârşitul lunii ianuarie, cu trei zile înainte ca DNA să facă primele reţineri în dosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, susţin surse vamale.

146 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă a Vămii Halmeu şi-a luat concediu de odihnă înainte să fie făcute primele reţineri

Fosta şefă a Vămii Halmeu şi-a luat concediu de odihnă înainte să fie făcute primele reţineri (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Surse vamale au declarat, joi, că Nicoleta Dobrescu, care este inspector vamal la Biroul Vamal Satu Mare, şi-a luat concediu de odihnă pe o perioadă de două săptămâni, din data de 31 ianuarie 2011.

Nicoleta Dobrescu a fost angajată la Vama Interioară din Satu Mare din 1998, la scurt timp după ce tatăl ei, fost vameş la Vama Petea, a suferit un grav accident, fiind lovit de un contrabandist care nu oprise la controlul vamal. Până în 2001, Dobrescu a lucrat ca secretară în cadrul Vămii Interioare, iar în acelaşi an a devenit inspector vamal.

În 2004, aceasta s-a transferat pe postul de vameş la Vama Halmeu, iar în 23 septembrie 2009 a fost numită şef al Vămii Halmeu, funcţie pentru care ar fi plătit 130.000 de euro, şi pe care a ocupat-o până în 24 februarie 2010.

Atât tatăl, cât şi bunicul ei au fost vameşi.

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

În acest dosar au fost reţinuţi, în 3 februarie, oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free. Ulterior, cele trei persoane reţinute au fost arestate de Tribunalul Satu Mare.

De asemenea, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici