Fostul director al CN Poşta Română Mihai Toader, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader şi alte trei persoane din fosta conducere a companiei au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, în cazul unor produse informatice cumpărate de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

356 afișări
Imaginea articolului Fostul director al CN Poşta Română Mihai Toader, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al CN Poşta Română Mihai Toader (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Naţionale Poşta Română, Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi a derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

"În mod concret, Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele C.N. Poşta Română S.A. şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poşta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în şase rate eşalonate, în perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, şi de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu şi Bărbuleţ au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate şi acceptate.

"Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieşit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiştii Compartimentului IT din C.N. Poşta Română S.A. şi specialişti ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul", au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziţia a fost făcută în condiţiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziţie.

Compania Naţională Poşta Română a precizat că paguba suferită este de 6.583.000 de euro şi că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu şi Bărbuleţ, până la concurenţa sumei de 6.583.000 de euro.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu sunt judecaţi în alte două cauze, în care au fost trimişi în judecată în decembrie 2010 şi octombrie 2009.

În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, îi acuză pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. Potrivit DNA, statul român a fost prejudiciat astfel cu suma de 8.619.787 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici