Fostul patron Urex Rovinari, Alexandru Crişan, condamnat la patru ani de detenţie pentru corupţie

Fostul patron Urex Rovinari, Alexandru Crişan jr., a fost condamnat definitiv la patru ani de detenţie pentru că a pretins 80.000 de euro în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din Braşov, pentru a obţine anularea unei licitaţii privind construcţia unei gropi de gunoi din localitatea Beclean.

648 afișări
Imaginea articolului Fostul patron Urex Rovinari, Alexandru Crişan, condamnat la patru ani de detenţie pentru corupţie

Fostul patron Urex Rovinari, Alexandru Crişan, condamnat la patru ani de detenţie pentru corupţie (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

În 3 februarie 2006, fostul patron al Urex Rovinari, omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan jr., a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, împreună cu cetăţeanul austriac, Bernhard Fili - administrator al SC Zochling Construct SRL, fiind acuzaţi de trafic de influenţă.

Anchetatorii au stabilit că cei doi au pretins unei persoane, care i-a denunţat, 80.000 de euro - din care au primit 50.000 de euro - în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din Braşov, pentru a obţine anularea unei licitaţii privitoare la construcţia unei gropi de gunoi din localitatea Beclean.

Totodată, cei doi ar fi afirmat că, prin influenţa pe care o au pe lângă reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov, primarul şi viceprimarul comunei Beclean şi doi consilieri din cadrul Consiliului Local pot determina câştigarea unei noi licitaţii pentru amenajarea gropii de gunoi de către societatea denunţătorului.

În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis condamnarea inculpatului Alexandru Crişan la trei ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanţa a anulat suspendarea sub supraveghere a unei pedepse pronunţate anterior şi a dispus contopirea pedepselor, astfel că inculpatul va executa patru ani de închisoare iar pe parcursul executării pedepsei şi timp de doi ani după executare, i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Totodată, ICCJ a hotărât condamnarea inculpatului Fili Bernhard, cetăţean austriac, la trei ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru trafic de influenţă.

ICCJ a menţinut de fapt decizia din 11 martie 2008, a Tribunalului Capitalei, care îl condamnase pe Alexandru Crişan la trei ani de închisoare, însă pentru că mai primise anterior o pedeapsă de patru ani de detenţie cu suspendarea executării sentinţei, de către Tribunalul Bistriţa Năsăud, a fost anulată suspendarea executării pedepsei.

Astfel, Crişan a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

În baza articolului 88 Cod penal, tribunalul a dedus din durata pedepsei închisorii prevenţia, reţinerea şi arestarea preventivă de la 3 noiembrie 2005 la 21 ianuarie 2006 şi, respectiv, de la 23 septembrie 2004 la 25 mai 2005.

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Bernhard Fili la trei ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. El a stat arestat preventiv din 3 noiembrie 2005 la 21 ianuarie 2006.

Hotărârea a fost menţinută la Curtea de Apel Bucureşti, unde acuzaţii au făcut apel. Ulterior, cei doi au făcut recurs la ICCJ, care s-a pronunţat definitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici