Fostul şef al IPJ Suceava, Nicuşor Todiruţ, condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare

Curtea de Apel Iaşi a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi zece luni de închisoare a fostului şef al IPJ Suceava, Nicuşor Todiruţ, care a fost acuzat de DNA de abuz în serviciu în cazul achiziţiei sediului Poliţiei Municipale Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1472 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al IPJ Suceava, Nicuşor Todiruţ, condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare

Fostul şef al IPJ Suceava, Nicuşor Todiruţ, condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare

Hotărârea Curţii de Apel Iaşi poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

Todiruţ a fost condamnat pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial” cu pedeapsa principală de trei ani şi zece luni de închisoare şi la pedeapsa complementară de doi ani a interzicerii unor drepturi.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi fostul şef al Serviciului logistică din IPJ Suceava, Alexa Dumitru Teodorovici, tot la trei ani şi zece luni de închisoare şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru aceleaşi acuzaţii aduse şi fostului său şef.

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat şi pe Constantin Bujoreanu, asociat şi administrator de fapt la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, pentru complicitate la „abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”, la pedeapsa principală de trei ani şi zece luni închisoare şi doi ani de pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, şi tot la trei ani şi zece luni de închisoare pentru evaziune fiscală, iar după contopirea pedepselor aplicate acesta va avea de executat patru ani şi şase luni de închisoare şi doi ani de pedeapsă complementară.

Totodată, instanţa îi interzice lui Bujoreanu unor drepturi de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal a vreunei societăţi comerciale , iar în cazul în care a fost ales, este decăzut din
drepturi.

În acelaşi dosar, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi Mihai Sorin Muntean, evaluator ANEVAR, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la „abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial” şi pe evaluatorul ANEVAR Gheorghe Licurici la doi ani de închisoare pentru aceeaşi infracţiune.

Instanţa a mai anulat şi mai multe note contabile privind balanţele de verificare din luna octombrie şi noiembrie 2006, semnate de Constantin Bujorean în care au fost reflectate „investiţiile" la Sediul Administrativ Zimbru, deconturile de TVA din lunile aprilie, iunie, iulie, august, septembrie şi octombrie 2006, semnate de Bujorean prin care s-a dedus fictiv taxă pe valoare adăugată aferente celor 136 facturi fiscale (pentru investiţiile" la Sediul Administrativ Zimbru), declaraţia 101 privind impozitul pe profit pe anul 2006, semnată de Bujorean şi depusă la AFPM Suceava pe 13 aprilie 2007 şi în care este diminuat impozitul pe profit prin evidenţierea cheltuielilor „investiţiilor " la Sediul Administrativ Zimbru.

Mai mult, Curtea de Apel Iaşi a admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Juridică Bucureşti şi i-a obligat pe inculpaţii Todiruţ Ioan Nicuşor, Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin în solidar cu SC „Rent Key” SRL Suceava, SC Prodeval SRL Suceava şi SC Lucid Expert SRL Suceava să achite suma de 3. 772 900 lei , cu titlu de despăgubiri civile.

Totodată, a fost admisă acţiunea civilă formulată de Statul Român- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar Bujorean a fost obligat în solidar cu SC „Rent Key” SRL Suceava să achite acesteia suma de 2. 007 783 lei şi accesoriile aferente până la data plăţii efective.

Fostul şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, un subaltern al său, Alexa Dumitru Teodorovici, Constantin Bujorean, asociat şi administrator de fapt la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, Mihai-Sorin Muntean, evaluator al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) şi administrator la SC Prodeval SRL Suceava, şi Gheorghe Licurici, evaluator al ANEVAR, au fost trimişi în judecată în august 2013 de DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-octombrie 2006, în contextul desfăşurării procedurii de achiziţie a unui imobil care să fie sediul Poliţiei municipiului Suceava, inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor, în calitatea sa de inspector şef al IPJ Suceava şi de ordonator terţiar de credite, a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piaţă a imobilului.

Imobilul a fost achiziţionat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, reprezentată de Constantin Bujorean, printr-o procedură în care şeful IPJ Suceava şi-a încălcat atât atribuţiile de serviciu, cât şi anumite prevederi ale legislaţiei achiziţiilor publice, susţin procurorii.

Cei 5.865.152 lei, care au fost achitaţi nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia şi, în acelaşi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL, mai susţine DNA.

De asemenea, şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, Alexa-Dumitru Teodorovici, a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte,
dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziţie a imobilului, se arată în comunicat.

"În calitate de preşedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus împreună cu inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei", arată DNA.

În acest context, mai menţionează sursa citată, Constantin Bujorean, asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, l-a ajutat pe Alexa-Dumitru Teodorovici pe parcursul procedurii achiziţie a imobilului. În acest sens, arată procurorii, el pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfăşurate, a fost acceptat un preţ de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate, susţine DNA.

"În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei. La solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, în calitate de expert
evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un alt raport de evaluare în care, şi de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţ injust de 11.900.000 lei", se mai precizează în comunicatul DNA.

Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la suma totală de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL şi valoarea de piaţă reală a imobilului de la data tranzacţiei şi 741.082 lei, reprezentând taxe şi impozite neplătite de SC Servicii Comerciale SRL, prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL, mai precizează anchetatorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici