Fostul şef al Oficiului de Cadastru Iaşi Narciza Nedelcu, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi Narciza Nedelcu a fost trimisă în judecată, alături de foşti consilieri ai instituţiei, fiind acuzată că a avizat nelegal la plată facturi privind contracte de prestări servicii pentru firme, fără ca serviciile să fie executate.

724 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Oficiului de Cadastru Iaşi Narciza Nedelcu, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul şef al Oficiului de Cadastru Iaşi Narciza Nedelcu, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Narcizei Nedelcu, în calitate de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imboliară (OCPI) Iaşi, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, ambele în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată patru consilieri ai Oficiului de Cadastru Iaşi - Otonel Grunzu, Liviu Gabriel Bălţatu, Nicoleta Dolachi-Pelin şi Dumitru Daniel Dascălu -, pentru instigare la fals intelectual în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, precum şi Irina Soficu, contabil şef la OCPI Iaşi, la data faptelor, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, procurorii au trimis în judecată cinci administratori de firme din Iaşi, dar şi trei societăţi comerciale - Topo Euro CAD SRL Iaşi, SC Gauss SRL Iaşi şi SC Agenţia de Cadastru şi Topografie SRL Iaşi -, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, între 23 şi 30 decembrie 2009, Narciza Nedelcu, în calitate de director şi ordonator de credite al OCPI Iaşi, aflată în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a avizat la plată în mod nelegal mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii a cinci firme ieşene, în condiţiile în care serviciile respective nu au fost executate.

Astfel, pentru a ascunde plata nelegală efectuată, Narciza Nedelcu a întocmit în fals mai mult documente în care a menţionat că lucrările aferente contractelor au fost finalizate, a aprobate mai multe procese verbale de acceptanţă, care atestau, în mod nereal, că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, şi a semnat în fals la începutul lui 2010 ordonanţările de plată, angajamentele bugetare individuale şi propunerile de angajare ale unor cheltuile privind contractele cu firmele respective.

În acelaşi context, Irina Soficu, în calitate de contabil şef la OCPI Iaşi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a dat dispoziţie unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ştampilei şi semnăturii) şi a menţionat, în fals, data de 30.12.2009, mai arată procurorii.

”Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice şi persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeaşi valoare”, precizează procurorii DNA în comunicat.

Pentru a putea primi sumele respective, administratorii societăţilor au întocmit în fals facturi fiscale în care au menţionat că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate şi au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deţinute de inculpaţi, precum şi asupra unor sume din conturile bancare ale fostului director OCPI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici