FOTO | Tânăr de etnie romă, admis la Academia de Poliţie: „O să muncesc mult. Este visul meu împlinit”

Radu Horaţiu Istrate este singurul tânăr de etnie romă din cartierul Meteor, din Târgu-Jiu, care merge la facultate, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi unul dintre puţinii care la 18 ani nu este căsătorit. „O să muncesc mult. Este visul meu împlinit”,a declarat Horaţiu, pentru MEDIAFAX.

4067 afișări
Imaginea articolului FOTO | Tânăr de etnie romă, admis la Academia de Poliţie: „O să muncesc mult. Este visul meu împlinit”

FOTO | Tânăr de etnie romă, admis la Academia de Poliţie: „O să muncesc mult. Este visul meu împlinit”

Radu Horaţiu Istrate locuieşte în cartierul Meteor, din Târgu-Jiu, care este populat în mare parte de romi. Rezultatele obţinute la concursul de admitere la Academia de Poliţie s-au răspândit rapid, mai ales că părinţii tânărului de 18 ani i-au organizat şi o petrecere la finalul examenului.

Horaţiu s-a înscris la Ordine şi Siguranţă Publică, ocupând la nivel naţional locul al cincilea pe lista celor admişi, cu media 6,80, pe locurile dedicate persoanelor de etnie romă. Absolventul Colegiului Naţional Spiru Haret din Târgu-Jiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că acesta a fost visul lui, pe care l-a avut din primul an de liceu, ca după Bacalaureat să meargă la Bucureşti, la Academia de Poliţie.

„Sunt foarte bucuros că am fost admis la Academia de Poliţie, la o facultate foarte bine pusă în ţară şi de aceea m-am gândit că dacă reuşesc aici, înseamnă că pot să fac ceva mai mare în viitor. Am făcut pregătire la istorie şi la română, la engleză nu. La sport am alergat foarte mult în ultimele şase luni. Profesorii mei au avut încredere în mine. Sunt singurul din cartier care a dat la facultate, singurul care a luat şi Bacalaureatul din prima. Nu este ceva cu care să mă laud, dar vreau să le arăt şi lor că se poate şi că şi ei pot să mă urmeze. La Bac am luat 7,93, pentru că m-am pregătit mai mult pentru academie, am fost ambiţionat pentru acest examen”, a povestit Radu Horaţiu Istrate, pentru MEDIAFAX.

Horaţiu nu se trage dintr-o familie numeroasă de romi, are doar o soră, iar la absolvirea Academiei va fi al doilea cu diplomă din tot neamul său.

„Tatăl meu este înscris la a doua facultate. Vreau să mă întorc în Gorj, pentru că la un moment dat voi fi capul familiei şi trebuie să fiu pe picioarele mele şi să ştiu că o să-i pot ajuta pe ai mei în continuare. O să încerc să ocup funcţiile care mă definesc, inclusiv de conducere. O să muncesc pentru a ajunge într-o funcţie foarte înaltă. Vreau să am grijă de mine acolo, cât timp voi fi la academie, să fiu atent mereu, ordonat”, spune viitorul student.

Deşi se află la vârsta la care alţi tineri de etnie romă au deja copii, Horaţiu nici nu vreau să audă deocamdată de căsătorie. Acesta a ales să-şi continue studiile şi nu are o iubită.

„Sunt fel de fel de orientări la noi. Sunt copii care se căsătoresc de mici, pentru că sunt conservatori, urmează opinia părinţilor, dar sunt şi copii care încep să fie cât mai liberali, să acorde puţină atenţie şcolii şi viitorului. Eu nu sunt căsătorit, nu sunt nici măcar logodit. A fost alegerea mea”, spune Radu.

Pentru că îl interesează ca din ce în ce mai mulţi tineri romi să îi urmeze exemplu, Radu spune că încearcă să îi convingă pe cei din Meteor să meargă la şcoală şi e mândru că în unele cazuri a reuşit.

„Sunt copii în cartierul meu pe care am încercat să-i conving să facă un lucru bun. Sunt doi prieteni ai mei pe care i-am influenţat să vină în colegiul la care am studiat eu şi părinţii lor sunt bucuroşi. Eu le mulţumesc părinţilor mei care au avut încredere în mine şi m-au susţinut. Vecinii, prietenii nu sunt invidioşi, din contră, mă încurajează că am reuşit. O să-I îndemn şi pe alţii să-şi urmeze visul, sper să fiu un model”, a mai precizat Horaţiu Istrate.

După aflarea rezultatului, părinţii lui au organizat o petrecere restrânsă. Promit însă că atunci când va pleca la Bucureşti va fi chef în tot cartierul.

„Sunt mândru de copil. S-a pregătit în primul an de liceu şi în ultimul, atunci a făcut meditaţii. Este primul de la noi din familie care a optat pentru Poliţie, în tot cartierul nu mai este nimeni ca el. Este primul de la noi din cartier care va îmbrăca uniforma. Am avut încredere în el, am ştiut de la bun început că o să reuşească. La şcoală a fost întotdeauna cam de locul trei, media de la ultimul an a fost 9,81”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Radu Istrate, tatăl lui Horaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici