Video FOTO, VIDEO | Protest în Piaţa Victoriei faţă de adoptarea OUG privind modificările fiscale. USR anunţă că se alătură manifestanţilor/ Protestatari, după adoptarea modificărilor: Noi rămânem aici.

Aproximativ 200 de persoane protestează, miercuri, în jurul orei prânzului, în Piaţa Victoriei, faţă de propunerile de modificare a Codului fiscal, pachet legislativ ce va fi analizat în şedinţa Guvernului, după ora 13.00.

3817 afișări

UPDATE 16:51 Protestatari, după adoptarea modificărilor Codului Fiscal: Noi rămânem aici. Prevederile încalcă legea

Protestatarii care au venit miercuri în Piaţa Victoriei susţin, după adoptarea de Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, că vor continua să iasă în stradă pentru că aceste prevederi încalcă legea, iar societatea civilă este revoltată de demersul Executivului.

Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri, la prânz, în Piaţa Victoriei, în timp ce în sediul Guvernului se discuta despre ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal. Imediat după ce Executivul a aprobat acest set de schimbări normative, oamenii au reacţionat.

„Am aflat vestea tristă că minunata ordnanţă a fost adoptată de Guvernul incompetent. Noi rămânem aici şi sperăm să ni se alăture din ce în ce mai mulţi oameni, pentru a le arăta că societatea civilă nu este de acord cu aceste prevederi, care încalcă legea. Orice modificare a Codului fiscal se face cu cel puţin şase luni de la intrarea în vigoare: Aceste modificări înţeleg că vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2018, modificări cu efecte nefaste atât pentru salariaţii de la stat, cât şi pentru cei din mediul privat, cu consecinţe asupra mediului de afaceri, asupra angajaţilor din IT, cărora le vor scădea salariile indiferent de micşorarea impozitului pe venit. Personal, nu mă va afecta foarte mult pentru că angajatorul meu îmi va mări brutul, iar salariul net va rămâne la fel. Dar nu mă va afecta în primă instanţă. Afectarea va interveni în momentul creşterii preţurilor care deja au luat-o razna, mă va afecta ca urmare a modificărilor legislative pe care va trebui să le aplic. Lucrând în domeniul economic, nivelul muncii mele va fi mai ridicat, iar calitatea vieţii va fi din ce în ce mai scăzută”, a spus, pentru MEDIAFAX, Luminiţa Neagu, un economist, în vârstă de 47 de ani, care a iesşit la protest.

„Viaţa contabililor este un haos. Modificări peste modificări. Nu mai ştim ce trebuie să aplicăm, ce este în vigoare. Nu este normal, nu are de ce să fie aşa. Am observat că a trecut. A trecut şi Ordonanţa 13. Asta nu înseamnă că nu trebuie să protestăm în continuare şi să nu facem ceva, ca această ordonanţă să nu treacă. Ce am de facut? Am de modificat toate contractele de muncă şi nu văd de ce. Am de modificat softul de salarii. Nu văd de ce, doar ca să se distreze? Nu cred că oamenii au votat mărirea salariului brut, ci au votat să aibă mai mulţi bani, să fie productivitate în ţara asta şi eficienţă, nu incompetenţi. Binenînţeles că voi mai protesta”, susţine Adriana Groza, de profesie contabil.

„Venind aici am încercat să îi sensibilizăm, dar se pare că nu. Tot încercăm din iarnă, nu ştiu ce am putea face mai mult. O să fie o nebunloasă totală. Mi-e greu să cred că mă duc eu să-mi plătesc chestiile astea. S-ar putea ca în loc să crească cumva bugetul de colectare, să se întâmple invers”, susţine Daniel Ursulescu, comandant de navă.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 50 de oameni au rămas în faţa Palatului Victoria pentru a-şi striga nemulţumirile.


Protestatarii s-au organizat pe o pagină de Facebook, ei spunând că 8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României.

„Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, conform organizatorilor protestului.

Oamenii veniţi în piaţă strigă: „PSD, Ciuma roşie”, „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos”, „La puşcărie”. Au venit cu pancarte, steaguri şi portavoci. Unii dintre ei au venit chiar şi însoţiţi de copii.

Protestatarii se tem că vor fi afectaţi de noile măsuri fiscale ale Guvernului.

„Cu toţii vom fi afectaţi de aceste măsuri, într-un fel sau altul. Nu există doar o singură categorie care va fi afectată. Toţi vom fi afectaţi prin aceste modificări”, susţine Carmen Doană, care a venit, miercuri, în piaţă.

„Am ieşit în stradă pentru transferul de taxe pe care vor să îl facă, pentru bătaia de joc de până acum. Vor din nou să legalizeze hoţia, aşa cum au încercat şi în iarnă. Aceste modificări ale Codului fiscal ne vor afecta pentru că lasă la latitudinea angajatorului dacă va acorda acel surplus de bani din care să ne plătim taxele”, explică Ştefan Marinescu, care este medic şi a venit în Piaţa Victoriei, direct de la spital, fiind în pauză.

„Sunt nemulţumit de toate măsurile Coaliţiei de guvernare. După toate calculele specialiştilor, veniturile vor merge în jos, nu în sus”, a expus Şerban Adrian motivele pentru care este în Piaţă.

„Am venit pentru că nu sunt de acord cu ce vor să facă. E absolut absurd să facă transferul de taxe către angajat. Salariile vor scădea. Nu e un lucru bun. Tot ceea ce se întâmplă acum nu e ok. Să nu mai spun de ROBOR, care s-a dus în sus şi mă afectează”, spune Gina, care lucrează în domeniul IT.

Pe ordinea de zi, publicată miercuri de Guvern, se află proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%, splitarea plăţii TVA, ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro sau instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei sunt principalele măsuri fiscal-bugetare lansate recent de Guvern în dezbaterea publică. Pe de-o parte, Guvernul le prezintă ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

De asemenea, pe ordinea de zi se află şi un alt proiect de OUG referitoare la majorarea punctului de pensie şi la diminuarea contribuţiei la pilonul II, proiect dezbătut în primă lectură în şedinţa din 26 octombrie.

”Proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar, atenţie! fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a declarat atunci ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Barna anunţă că va merge, cu parlamentarii USR, în Piaţa Victoriei, pentru a susţine protestele

Liderul USR Dan Barna a anunţat, miercuri, că împreună cu parlamentarii USR, va merge în Piaţa Victoriei, pentru a susţine protestul cetăţenilor faţă de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte.

„După conferinţa de presă, împreună cu colegii mei, vom merge şi noi în Piaţa Victoriei pentru a susţine protestul cetăţenilor faţă de agresiunea pe componenta economică, care se întâmplă în aceste zile. USR a foarte clară în manifestările şi în poziţiile din ultimele zile: este împotriva acestei mutări a contribuţiilor, care de fapt nu ajută cu nimic”, a spus Barna.

„Nu am reuşit încă să primim răspunsul, nici noi, nici cetăţenii, la întrebarea cea mai simplă: de ce? La această întrebare actualul Guvern nu a furnizat încă un răspuns de minimă credibilitate”, a adăugat Barna.

El a spus că USR va folosi în continuare şi instrumente parlamentare împotriva acestor măsuri, în afara participării la protestele de stradă.

Întrebat dacă USR ia în calcul atacarea la CCR a acestor măsuri, Barna a spus că USR ia în calcul toate instrumentele legale, şi parlamentare şi civice, prin care iniţiativele de destabilizare a mediului economic să fie contestate.

Aproximativ 200 de persoane protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de propunerile de modificare a Codului fiscal, pachet legislativ ce este analizat în şedinţa Guvernului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici