FRAUDE INFORMATICE: Percheziţii în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Germania şi Italia. Un agent de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6 era implicat în operaţiune. PREJUDICIUL: Un milion de euro

Procurorii DIICOT şi autorităţile germane şi italiene fac, miercuri, simultan, 32 de percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi în Germania şi Italia, într-un caz de fraude informatice, membrii grupării fiind ajutaţi de un agent de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6. Membrii grupării au produs un prejudiciu de un milion de euro, după ce, cu carduri false, au retras bani din bancomate din Germania, Italia şi Olanda, au făcut cumpărături în magazine din Bulgaria şi Belgia şi au vândut fictiv prin internet ceasuri şi bijuterii.

1962 afișări
Imaginea articolului FRAUDE INFORMATICE: Percheziţii în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Germania şi Italia. Un agent de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6 era implicat în operaţiune. PREJUDICIUL: Un milion de euro

Percheziţii în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Germania şi Italia, într-un caz de fraude informatice (Imagine: Răzvan Chirita - Arhiva MediafaxFoto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Organizate Bucureşti, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

În această cauză, procurorii DIICOT, împreună cu autorităţile judiciare germane şi italiene, fac, simultan şi coordonat, 32 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi pe teritoriile Germaniei şi Italiei. La finalul percheziţiilor, 40 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT.

Membrii grupării suspectate de fraude informatice au produs un prejudiciu de un milion de euro, după ce, cu carduri false, au retras bani din bancomate din Germania, Italia şi Olanda, au făcut cumpărături în magazine din Bulgaria şi Belgia şi au vândut fictiv prin internet ceasuri şi bijuterii.

Grupul infracţional organizat era format din 29 de persoane, domiciliate în Bucureşti, în judeţele Braşov, Prahova, Olt şi Constanţa, dar şi în Italia şi Germania, împotriva acestora fiind începută urmărirea penală pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, fabricarea şi deţinerea de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate, fals informatic, fraudă informatică, deţinerea, fără drept, de parole sau coduri de acces, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Membrii grupării sunt suspectaţi că au confecţionat echipamente artizanale pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică. Dispozitivele erau confecţionate în România, transportate prin intermediul unor firme de curierat în Germania şi Italia şi vândute altor persoane, pentru activităţi de skimming, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Datele cardurilor astfel obţinute erau folosite pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru retrageri frauduloase de bani de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au fost ajutaţi de un agent de poliţie de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6 din Poliţia Capitalei, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor. Aceste date au fost folosite în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare sau conturi de paypal.

Învinuiţii mai sunt acuzaţi că au lansat atacuri de tip "phishing", fiind vizaţi clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare, respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente, la nivelul platformei on-line, cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

"O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil", a precizat DIICOT.

Ca mod de operare, membrii grupării postau pe site-urile de comerţ electronic anunţuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau.

Aceştia încasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără a le livra părţilor vătămate.

Procurorii DIICOT au cooperat în această cauză cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii. Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către DOS.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici