Gabriela Firea, sancţionată cu avertisment de CNCD, pentru declaraţia privind familiile fără copii

Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) a sancţionat-o cu avertisment pe senatorul Gabriela Firea, pentru afirmaţia despre familiile fără copii şi a condamnat public astfel de declaraţii, apreciind că sunt discriminatorii şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor.

5832 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea, sancţionată cu avertisment de CNCD, pentru declaraţia privind familiile fără copii

Gabriela Firea, sancţionată cu avertisment de CNCD, pentru declaraţia privind familiile fără copii (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Hotărârea a fost luată miercuri, cu unanimitate de voturi, de către Colegiul director al CNCD.

"Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii: «Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (...)", «Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.", (...) "poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere" (…), "În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă". Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Pe lângă avertismentul dat senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind discriminatorii.

Totodată, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate "să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse".

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ. 

În octombrie, vicepreşedintele PNL Iaşi Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declaraţiile privind familiile fără copii, făcute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul PSD, în 7 octombrie.

"Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum şi momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidenţiale), am solicitat CNCD sancţiunea maximă care coroborează amenda contravenţională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice şi să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio şi video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârşirea contravenţiei, precum şi solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta", arăta Muraru.

Acesta menţiona că, potrivit specialiştilor din domeniul natalităţii, statistic, în România, aproape 25 la sută din cupluri se confruntă cu problema infertilităţii.

"Crearea unei stereotipii şi aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viaţă privată, drept fundamental consfinţit de Constituţia României", preciza Muraru.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale PSD, senatorul Gabriela Firea, declara atunci că premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici