Video Gerea, despre minerii protestatari: Le propunem o majorare de 300 de lei lunar până la rectificare - VIDEO

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat marţi că reprezentanţii instituţiei sale le-a propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le acestora să renunţe la protest.

288 afișări

Gerea a fost întrebat care este punctul său de vedere legat de protestul minerilor de la Crucea, de la mina de uraniu.

"Îmi pare rău că s-a ajuns aici, eu am făcut apel la înţelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru, la momentul respectiv au fost consultaţi, mai ales cu conducerea companiei (Compania Naţională a Uraniului, n.r.) şi cu acordul conducerii companiei s-a constatat că ar fi putut exista resurse financiare, după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei şi semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea că aplicarea protocolului se va face exact în momentul când vor exista resurse bugetare, pentru că la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul să intre în vigoare cu aplicare imediată. Şi atunci, am zis să aşteptăm rectificarea bugetară. Noi, însă, am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face şi această operaţiune din punct de vedere legal, şi anume, a măririi bazei salariale" , a declarat ministrul Gerea.

El a indicat faptul că în urma protestelor directorul Companiei Naţionale a Uraniului şi-a dat demisia şi urmează să înceapă "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri.

"Eu sper totuşi ca minerii blocaţi în subteran să înţeleagă că noi facem absolut toate eforturile pentru a le creşte veniturile, înţelegem foarte bine situaţia în care se află şi dânşii şi familiile lor, suntem de acord că veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie şi de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar această rezolvare nu are cum să intervină imediat", a mai spus Gerea.

Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte creşterea de venituri propusă, care este "aproape de varianta din protocol" timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară.

Întrebat care este cuantumul de majorare propus până la rectificare, Gerea a răspuns că este vorba de 300 de lei lunar.

Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptau până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX la Suceava.

Potrivit unor protestatari de la EM Crucea, aproximativ două sute de mineri sunt blocaţi în subteran, atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în zona atelierelor.

Minerii au susţinut că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, ameninţând că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţii sau copiii.

Marţi, după o întâlnire cu ministrul Gerea, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, el susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.

Surse politice susţin că în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător PLR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici