Grevă japoneză a studenţilor UBB Cluj-Napoca

Studenţii Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au declanşat, miercuri, o grevă japoneză şi poartă banderole albe pe braţe la cursuri, în semn de protest faţă de alocarea locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

1145 afișări
Imaginea articolului Grevă japoneză a studenţilor UBB Cluj-Napoca

Grevă japoneză a studenţilor UBB Cluj-Napoca

Câteva zeci de studenţi s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa Rectoratului UBB din Cluj-Napoca şi au împărţit banderole albe pe care le vor purta pe braţ la cursuri.

Prefectul studenţilor de la UBB, Andrei Tecsi, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că studenţii sunt extrem de îngrijoraţi de criteriile folosite în procesul de repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp.

”Reprezentanţii studenţilor din UBB îşi exprimă îngrijorarea în urma alocării locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019. Ca urmare a Hotărârii de Guvern, cât şi a atitudinii refractare a ministrului Educaţiei Naţionale, studenţii au luat hotărârea de a protesta sub forma unei greve japoneze în zilele de miercuri, joi şi vineri ale acestei săptămâni. Suntem extrem de îngrijoraţi de criteriile folosite în procesul de repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. Procesul de alocare a locurilor bugetate este unul discriminatoriu şi, prin acest demers, solicităm publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în universitatea noastră, pentru a ne asigura că aceste criterii sunt imparţiale”, a spus Tecsi.

Studenţii UBB susţin că modalitatea stabilirii şi fundamentarea alocării locurilor pentru domeniile de studiu prioritare, raportat la “Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020”, coroborată cu lipsa unei construcții așezate în ceea ce privește elaborarea “Metodologiei de fundamentare a alocării locurilor bugetate” şi neconcludenţa modificării indicatorilor față de propunerea inițială a Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior au făcut să se ajungă la situația nedreaptă prin care celor mai performante universități din România, cele care apar constant în topurile internaționale, să le fie tăiate multe locuri bugetate.

”Susţinem școlarizarea absolvenților din mediul rural şi dorim să le oferim acestora diverse oportunităţi în domeniile internaţionale. Hotărârea Ministerului Educaţiei Naţionale afectează în mod direct această categorie de studenţi, încurajându-i să se îndrepte spre universităţi adesea fără recunoaştere în aria academică internaţională, în ideea în care aceştia ar dori să acceseze piaţa muncii sau oportunităţi de cercetare în afara graniţelor. Totodată, va fi afectat şi bugetul universităţii, iar odată cu acesta vor scădea fondurile pentru activităţile studenţesti”, au subliniat studenţii clujeni.

Aceştia l-au acuzat pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, că a ignorat solicitarea transparentizării procesului de repartizare a locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, fiind, totodată, evidentă lipsa unei metodologii clare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici