Grupări specializate în infracţiuni informatice, anihilate cu sprijinul Europol şi Secret Service

Un bărbat a fost arestat preventiv, iar alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar, după ce ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele unor cărţi de credit pe care le-ar fi folosit pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, grupările fiind anihilate cu ajutorul Europol şi Secret Service.

774 afișări
Imaginea articolului Grupări specializate în infracţiuni informatice, anihilate cu sprijinul Europol şi Secret Service

Grupări specializate în infracţiuni informatice, anihilate cu sprijinul Europol şi Secret Service (Imagine: Shutterstock)

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Craiova, cu sprijinul Europol şi al Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, au făcut 16 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele unor cărţi de credit pe care le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Potrivit comunicatului citat, în perioada 1 - 5 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au făcut 16 percheziţii în judeţele Dolj, Mehedinţi şi Olt, pentru destructurarea a două grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul mijloacelor de plată electronică.

De asemenea, au fost puse în executare 50 de mandate de aducere emise pe numele mai multor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni în această cauză.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în scopul continuării cercetărilor, sistemele informatice, calculatoare, laptop-uri, zeci de telefoane mobile, cartele telefonice, carduri de memorie, înscrisuri, documente, susceptibile de a fi fost utilizate în activitatea infracţională.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 - 2015, membrii grupărilor infracţionale organizate ar fi derulat activităţi pentru obţinerea, în mod fraudulos, a datelor cărţilor de credit şi a altor date personale ale unor cetăţeni români şi străini.

Informaţiile obţinute le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, precum bilete de avion, pariuri sportive, produse electronice, bijuterii, utilaje agricole şi imobile.

Patru persoane au fost reţinute, iar în cazul alteia a fost luată măsura controului judiciar.

Ulterior, un bărbat de 25 de ani instanţa a fost arestat preventiv, iar celelalte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Anchetatorii români au beneficiat de sprijinul Unităţii Europol, precum şi al Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La acţiune au participat poliţişti ai Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi jandarmi.

Sprijinul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici