Guvern: Primăriile au primit bani în funcţie de stadiul investiţiilor, nu de partid

Guvernul a transmis, duminică, un comunicat în care arată că singurul criteriu avut în vedere la alocarea sumelor pentru primării este stadiul investiţiilor aflate în derulare, indiferent de culoarea politică a administraţiilor locale care au depus cereri de finanţare.

45 afișări
Imaginea articolului Guvern: Primăriile au primit bani în funcţie de stadiul investiţiilor, nu de partid

Guvern: Primăriile au primit bani în funcţie de stadiul investiţiilor, nu de partid (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Banii au fost alocaţi administraţiilor locale pentru continuarea unor proiecte care au în vedere dezvoltarea infrastructurii şi construcţia de baze sportive în mediul rural în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural pe anul 2010", se arată în comunicat.

Guvernul mai arată că programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a demarat în 2006, valoarea lui fiind, până în 2012, de 4 miliarde lei pentru partea de infrastructură (reţele apă, canal, reţele de distribuţie apă, poduri, podeţe, platforme menajere) şi de 525 de milioane lei pentru componenta baze sportive în mediul rural.

Guvernul a alocat primăriilor, printr-o hotărâre adoptată în 20 septembrie, fonduri totale de 310 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea programului de dezvoltare a infrastructurii şi a bazelor sportive, cei mai mulţi bani fiind transferaţi primăriilor PDL, care au primit de trei ori mai mult decât cele conduse de PSD şi PNL.

Primăriile conduse de PDL au primit un total de 153,9 milioane lei, de trei ori mai mult comparativ cu primăriile PSD (48,9 milioane lei) şi PNL (47,6 milioane lei), conform calculelor MEDIAFAX.

Primăriile UDMR au primit fonduri totale de 38,1 milioane lei.

În hotărârea de guvern se arată că fondurile sunt utilizate pentru finanţarea cheltuielilor aferente execuţiei lucrărilor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare declarate eligibile, selectate în baza criteriilor stabilite în Ghidul de eligibilitate.

În primăvara acestui an, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 68,3 milioane lei (echivalentul a peste 16,5 milioane euro), din care 19,6 milioane lei pentru un număr de 233 primării conduse de reprezentanţi PDL şi 21,2 milioane lei, dar împărţite la un număr mai mare de primării PNL, de 577 unităţi administrative.

Pentru PSD au fost repartizate atunci fonduri către un număr aproape egal cu cel al primăriilor PDL, respectiv 232 unităţi conduse de social-democraţi, dar banii alocaţi au depăşit cu puţin un total de 13 milioane lei.

UDMR a primit fonduri totale de 4,2 milioane lei, pentru 34 de primării.

Banii au fost alocaţi la acea dată din Fondul de rezervă bugetară, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea unor proiecte de investiţii şi a unor cheltuieli curente şi de capital.

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern şi pe parcursul anului trecut, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL şi PNL, tot pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

În urmă cu un an, Guvernul PSD-PDL a repartizat autorităţilor locale fonduri de 662 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive, cei mai mulţi bani fiind alocaţi primăriilor conduse de cele două partide.

Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de Guvernul PNL, pe finalul anului 2008, iar banii au fost alocaţi atunci în principal către primării conduse de PNL şi PSD.

Un studiu prezentat în luna iunie de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL, în condiţiile în care cu un an înainte, în 2008, edilii democrat-liberali au primit de la Executiv fonduri reprezentând doar 6% din total, cei mai mulţi bani fiind atribuţi atunci primăriilor PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici