Guvernul discută o posibilă indemnizaţie pentru familiile care adoptă copii

Guvernul discută, în şedinţa de joi, un proiect de act normativ care introduce în legea adopţiei stimulente financiare care încep de la 600 de lei pe lună pentru adoptator sau familia adoptatoare, precum şi o sumă anuală suplimentară de 1.500 de lei, potrivit ordinii de zi remisă MEDIAFAX.

335 afișări
Imaginea articolului Guvernul discută o posibilă indemnizaţie pentru familiile care adoptă copii

Guvernul discută o posibilă indemnizaţie pentru familiile care adoptă copii

Pe ordinea de zi de joi a Guvernului figurează un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

„Reglementarea de noi stimulente financiare care să susţină decizia unei familii de a adopta, cu scopul identificării cât mai rapide a unei familii adoptive pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie. Stimulentele financiare cresc progresiv şi vizează susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de fraţi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Astfel, actul normativ prevede că „adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se afla în una din următoarele situaţii: a) avea vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap uşor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună”,

Cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 50% pentru cazul în care la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei copilul se afla în una din următoarele situaţii: a) avea împlinită vârsta de 7 ani; b) era încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA; c) face parte dintr-un grup de cel puţin 3 fraţi adoptabili împreună.

De asemenea, proiectul de lege prevede că adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulţi copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de o sumă fixă în cuantum de 1500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură şi a căror nevoie a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Această sumă se acordă pe durata etapei de monitorizare postadopţie.

„Acordarea unei sume de 200 lei/zi/persoană destinată acoperirii cheltuielilor de cazare şi transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor”, este o altă prevedere din proiectul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.

Proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda de joi a şedinţei Guvernului, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, sunt:

"- PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură

- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 855/1998 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Varianta ocolitoare a oraşului Târgu Mureş, pe DN 13 şi DN 15".

- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Realizare infrastructură-zonă operaţională-în cazarma 1833 Câmpia Turzii".

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar şi a adresei poştale a unui imobil situat în municipiul Bucureşti, aflat în domeniul public al statului, pentru revocarea dreptului de administrare al Consiliului Local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti şi darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pentru modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind transmiterea unui imobil aflat în domeniul public al statului, din administrarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, a unor spaţii dintr-un bun imobil aflat în administrarea Regiei Autonome ''Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat''.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea desfăşurării activităţilor de susţinere a candidaturii României la Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor ce va avea loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 29 octombrie - 16 noiembrie 2018, şi a normativelor de cheltuieli pentru activităţile de protocol şi cu caracter cultural-artistic ce se vor efectua în cadrul activităţilor de susţinere a candidaturii României.

- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea amendamentului convenit prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti la 7 iunie 2018 şi la Paris la 18 iunie 2018 între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei semnat la 2 februarie 2007 la Bucureşti şi la 9 februarie 2007 la Paris, pentru finanţarea primei faze a Proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 locuitori".

- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului pentru un imobil aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

- MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Conceptului Preşedinţiei române a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) şi a Calendarului reuniunilor şi evenimentelor tematice propuse de România pe durata mandatului Preşedinţiei SUERD.

- MEMORANDUM cu tema: Pregătirea celei de-a opta runde de evaluări reciproce în România ce are ca temă "Implementarea şi operaţionalizarea politicilor europene în materie de prevenire şi combatere a criminalităţii de mediu".

- MEMORANDUM cu tema: Finalizarea negocierilor şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus privind cooperarea în domeniul protecţiei civile, al asistenţei şi intervenţiei în situaţii de urgenţă.

- MEMORANDUM cu tema: Încredinţarea unui serviciu de interes economic general (SIEG) către Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, instituţie publică în subordinea Ministerului Transporturilor şi acordarea compensaţiei pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu public, asociată acestui SIEG.

- PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 7 iniţiative legislative parlamentare:".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici