Guvernul va apela la stocurile de păcură de la rezerva de stat

Guvernul va apela la stocurile de păcură aflate în rezerva de stat pentru a asigura, în perioada imediat următoare, aprovizionarea cu combustibil alternativ a companiilor în cazul cărora va fi sistată furnizarea de gaze naturale către acestea, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

57 afișări
Imaginea articolului Guvernul va apela la stocurile de păcură de la rezerva de stat

Guvernul va apela la stocurile de păcură de la rezerva de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La nivelul Guvernului este analizată în prezent situaţia stocurilor totale de păcură la nivelul companiilor şi acumulările din rezervele de stat. Intenţia este să se apeleze la rezervele de stat, pentru o cantitate de păcură care urmează să fie stabilită", au arătat sursele citate.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.

Declararea situaţiei de urgenţă presupune oprirea furnizării gazelor pentru consumatorii întreruptibili, precum şi trecerea centraelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel încât populaţie să fie alimentat cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă.

Temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie la minus 17,9 grade Celsius.

Principalul furnizor de păcură pentru producţia de electricitate în termocentrale este Petrom. În luna ianuarie Petrom a vândut termocentralelor 260.000 tone de păcură.

Stocurile de păcură stabilite, anul trecut, să fie asigurate pentru perioada de iarnă 2009-2010, sunt de 360.838 tone.

Anul trecut, în elaborarea programului de aprovizionare a producătorilor de energie cu combustibil pentru perioada de iarnă, Ministerul Economiei a luat însă în calcul şi varianta ca în luna ianuarie 2010 importurile de gaze din Federaţia Rusă ar fi sistate. În această situaţie, producătorii de electricitate şi căldură ar avea nevoie de cantităţi suplimentare de păcută de 105.630 tone de păcură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici