HERO: Partenerii europeni lansează un proiect pilot de sprijinire a accesului la condiţii mai bune de locuit şi a incluziunii financiare a romilor din România

Parlamentul European (PE), Comisia Europeană (CE), Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) şi partenerii de implementare selectaţi la nivel naţional lansează un proiect pilot inovator al Uniunii Europene, pentru sprijinirea comunităţilor de romi din România prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi educaţie financiară.

203 afișări
Imaginea articolului HERO: Partenerii europeni lansează un proiect pilot de sprijinire a accesului la condiţii mai bune de locuit şi a incluziunii financiare a romilor din România

Proiectul HERO: Housing and Empowerment for Roma - Pentru locuinţe decente şi împuternicire pentru romi, care a fost demarat în 2022 şi se va desfăşura până în 2024, este un proiect pilot finanţat de PE şi implementat de CE şi CEB, în colaborare cu autorităţile publice, instituţiile financiare şi organizaţiile comunităţii locale. HERO va aplica un model de investiţii sociale, pentru a contracara excluziunea socio-economică a comunităţilor de romi din România, Slovacia şi Bulgaria.

Consiliul Europei estimează că, în România, trăiesc aproximativ 1,85 milioane de romi, reprezentând 8,3% din populaţia ţării. Conform "Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minoritaţii rome pentru perioada 2022-2027", dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei. Un rom din trei trăieşte în aşezări nereglementate, fără apă curentă, iar unul din zece romi nu are acces la electricitate. 25% dintre adulţi şi 30% dintre copii locuiesc în gospodării în care cel puţin un membru al familiei s-a culcat flămând cel puţin o dată în ultima lună.

Barierele de care se lovesc comunităţile de romi au multiple faţete. Parteneriatele intersectoriale între entităţi publice, private şi organizaţii ale societăţii civile reprezintă cea mai bună abordare pentru a întrerupe ciclul sărăciei. Iar proiectul HERO este conceput pentru a face exact acest lucru.

O sumă de 580.000 de euro este disponibilă în cadrul proiectului HERO, pentru 120 de persoane din comunităţile de romi marginalizate din Bacău, Neamţ şi din alte judeţe, pentru a învăţa abilităţi financiare şi de construcţii, pentru a avea acces la micro-credite şi pentru a avea un acces mai facil la locuri de muncă bine remunerate. Proiectul va fi implementat de partenerii locali: BCR Social Finance IFN S.A., Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR) şi Habitat for Humanity România. 

În calitate de partener principal de implementare, BCR Social Finance va oferi micro-credite şi educaţie financiară, în vreme ce autorităţile locale vor susţine proiectul prin eliberarea autorizaţiilor şi a aprobărilor necesare pentru renovarea locuinţelor. Scopul este acela de a asigura nu doar condiţii mai bune de locuit, ci şi acces la servicii financiare şi o securitate financiară sporită pentru familiile de romi, astfel încât acestea să poată avea o contribuţie pozitivă la dezvoltarea socio-economică a comunităţilor lor.

"Proiectul pilot HERO sprijină persoanele din comunităţile marginalizate, inclusiv persoanele de etnie romă, să-şi îmbunătăţească viaţa şi totodată ajută la crearea unei cooperări între sectorul privat, societatea civilă şi municipalităţile locale. Într-o lume în continuă schimbare, inegalităţile şi decalajele sociale se intensifică în special în rândul celor mai dezavantajate grupuri, de aceea este importantă implicarea tuturor. Sunt mândru că BCR Social Finance împreună cu partenerii noştri Habitat for Humanity România şi Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţi de Romi implementează în România această abordare inovatoare din punct de vedere social, făcând din incluziunea financiară o componentă integrată a eforturilor de incluziune socială. Încurajarea acestor persoane să acţioneze pentru o viaţă mai bună prin sprijinirea lor în vederea angajării, dobândirii de cunoştinţe şi servicii financiare, precum şi condiţii de trai mai bune va genera beneficii pentru întreaga noastră societate", a declarat Ştefan Buciuc, CEO BCR Social Finance.

Paolo Gentiloni, Comisar European pentru Economie a afirmat: "Sunt mândru că acest proiect-pilot al Uniunii Europene în sprijinul comunităţilor de romi defavorizate este implementat de Comisia Europeană,ca parte a iniţiativelor sale mai ample de investiţii cu impact social. Sper că acest proiect va servi drept model pentru alte programe naţionale şi europene de sprijinire a incluziunii şi a rezilienţei,precum programul InvestEU. Mă bucur că vom colabora cu Parlamentul European şi cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în acest efort important."

Ramona Chiriac, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a comentat: 'Comisia Europeană este mândră să implementeze proiectul HERO în România, unde mulţi romi sunt încă dezavantajaţi, victime ale prejudecăţilor şi ale excluziunii sociale. O mare parte a comunităţii rome continuă să trăiască în condiţii mai precare decât populaţia majoritară. Iniţiativa HERO a UE va facilita educaţia financiară atât de necesară, formarea competenţelor în domeniul construcţiilor, încadrarea în muncă şi îndrumarea care ar trebui să ducă la îmbunătăţirea locuinţelor, a ocupării forţei de muncă şi a condiţiilor de trai. Romii au dreptul la şanse egale - Haideţi să facem asta o realitate pentru toţi!'

Peter Pollák, membru al Parlamentului European, a spus: "Îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale romilor este cheia integrării cu succes a acestora în societate. Ambiţia proiectului pilot HERO este de a permite grupurilor vulnerabile să îşi finanţeze propriile locuinţe printr-un împrumut care urmează să fie rambursat. Este un proiect care le va permite să îşi construiască singuri o casă, şi are, de asemenea, scopul de a-i ajuta să îşi dezvolte competenţele şi să fie angajaţi pe piaţa muncii. Mă bucur foarte mult că şi romii din România vor avea posibilitatea de a beneficia de acest proiect."

Tomáš Zdechovský, membru al Parlamentului European, a adăugat: "Am lansat HERO ca proiect pilot în Slovacia. Proiectul s-a dovedit a fi un succes, oferind persoanelor de etnie romă bazele necesare pentru a începe o nouă viaţă. Sunt încântat că ne putem extinde în România. Populaţia romă din întreaga Europă merită demnitate şi locuinţe la preţuri accesibile. Nu ne vom opri în România şi sper că HERO va deveni un proiect european. HERO este cel mai bun exemplu de cooperare inteligentă între factorii de decizie politică, părţile interesate din sectorul privat şi comunităţi, alocând fonduri acolo unde sunt necesare, fără o birocraţie excesivă. Avem nevoie de mai multe proiecte ca HERO în Uniunea Europeană."

Rainer Lovato, Director Adjunct, Direcţia Împrumuturi şi Dezvoltare Socială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a spus: "Romii continuă să se confrunte cu bariere în ceea ce priveşte accesul la serviciile financiare de bază, ceea ce reprezintă un obstacol major pentru incluziune. Marginalizarea este, de obicei, consolidată de excluderea în mai multe domenii. Prin urmare, HERO adoptă o abordare cuprinzătoare şi abordează mai multe sectoare de integrare, cum ar fi accesul la locuinţe, ocuparea forţei de muncă şi educaţie. HERO reflectă angajamentul ferm al CEB de a promova incluziunea socială şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii romilor."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici