Hossu: Proiectul de buget este acceptabil în condiţii de criză

Preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, apreciază că proiectul bugetului de stat pe acest an, prezentat, joi, de Guvern, este "acceptabil", în condiţii de criză.

9 afișări
Imaginea articolului Hossu: Proiectul de buget este acceptabil în condiţii de criză

Hossu: Proiectul de buget este acceptabil în condiţii de criză

"Pe datele prezentate, dacă se vor respecta măsurile anticriză, proiectul de buget este acceptabil pentru condiţiile în care suntem astăzi, în sensul că, fiind criză şi fiind şi probleme, creează un echilibru în sectorul bugetar", a declarat, joi, Hossu.

Acesta a adăugat că, pe anumite specificări, proiectul de buget este pe linia discutată cu partenerii sociali.

"Ceea ce este important este să ştim care sunt resursele alocate pentru investiţii, pentru că, în structura prezentată verbal, fără specificări, unele dintre ele am impresia că nu sunt generatoare de dezvoltare pe orizontală, şi nu au efect, ci sunt mai mult cu efect de campanie locală", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a afirmat că mai trebuie clarificate probleme legate de plata orelor suplimentare, pentru că neplata orelor suplimentare înseamnă neplata unei munci, "ceea ce este în contradicţie cu legea şi cu Codul Muncii".

"Cel mult se poate spune că nu se va mai practica politica de ore suplimentare. Asta se poate face datorită unei politici mult mai bune de ocupare care se doreşte a fi realizată. Ar fi mult mai util", a adăugat Bogdan Hossu.

Liderul Cartel Alfa a participat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă a Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică.

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări, şi transmis la Parlament, a anunţat premierul Emil Boc.

El a arătat că, din punctul de vedere al Guvernului, bugetul pentru 2009 este aprobat în formă finală, dar că va fi discutat din nou cu partenerii sociali, înainte să fie transmis Parlamentului.

În cazul în care partenerii sociali vor solicita anumite modificări ale bugetului, Guvernul ar urma să se reunească într-o nouă şedinţă pentru a include amendamentele.

"Am adoptat, din punctul de vedere a Guvernului, forma bugetului de stat pe anul 2009, proiect de buget de stat ce urmează a fi discutat luni cu partenerii sociali, după care va fi trimis la Parlament. În cazul în care în urma discuţiei cu partenerii sociali vor mai apărea recomandări, sugestii de completat, Guvernul se va întâlni într-o altă şedinţă pentru a discuta aceste lucruri, dar astăzi, din punctul de vedere al Guvernului, atât bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale are forma finală pentru a fi prezentată partenerilor sociali, după care înaintată Parlamentului", a spus Boc.

El a amintit că bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 144,7 miliarde de euro.

Citeşte şi:

Pogea: Neimpozitarea profitului reinvestit va fi aplicată din 2010

Salariile în sectorul bugetar ar putea fi majorate în acest an cu 5%

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern

Tăriceanu: Guvernul ar vrea să fie şi cu buzele unse şi cu slănina în pod

Pogea: Contribuţiile de asigurări sociale vor creşte cu 3,3 puncte procentuale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici