ÎCCJ se va pronunţa pe 19 decembrie într-un dosar clasat de DNA pe numele lui Niculae Bădălău

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, marţi, pentru 19 decembrie o decizie cu privire la cererea libanezului Elias El-Khoury – fost administrator al fermei Avicola Mihăileşti – de schimbare a temeiului în care a scăpat de dosar actualul ministru al Economiei Niculae Bădălău.

510 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ se va pronunţa pe 19 decembrie într-un dosar clasat de DNA pe numele lui Niculae Bădălău

ÎCCJ se va pronunţa pe 19 decembrie într-un dosar clasat de DNA pe numele lui Niculae Bădălău

Este vorba despre un dosar mai vechi al lui Niculae Bădălău, din 2013, în care era vizat de DNA pentru infracţiuni de corupţie în ancheta privind evaziunea fiscală la Avicola Mihăileşti, în care erau implicaţi libanezii Elias El-Khoury şi Rami Ghaziri. O parte a acestui dosar, cea în care era vizat Niculae Bădălău, a fost disjunsă, apoi în primăvara acestui an politicianul a primit o rezoluţie de clasare.

În cauza de marţi, avocaţii lui Elias El-Khoury au cerut modificarea temeiului juridic în baza căruia a fost clasat partea de dosar care îl priveşte pe Niculae Bădălău. Concret, apărătorii au solicitat schimbarea temeiului de la articolul 16 Cod procedură penală din paragraful care spune că „fapta nu este prevăzută de legea penală” în cel care statuează că „fapta nu există”. Dacă decizia va fi favorabilă, apărarea lui Elias El-Khoury o va folosi în procesele ulterioare ale libanezului, pentru a dovedi că acesta este, la rândul lui, nevinovat. Instanţa supremă se va pronunţa pe 19 decembrie.

Dosarul a fost deschis în anul 2013 de DNA, în care Niculae Bădălău - senator la acel moment, a fost acuzat de trafic de influenţă: ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

„Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi. De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său”, anunţa, la acel moment, DNA. Ulterior, procurorii DNA au clasat dosarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici