Incendiu la un depozit de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Directorul APM Argeş, demis în urma evenimentului

Incendiul puternic izbucnit, miercuri dimineaţă, la acoperişul unei hale de depozitare a materialelor reciclabile de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel, a fost lichidat, în cursul serii, după aproape nouă ore, în zonă rămânând trei autospeciale pentru supravegherea locului.

1642 afișări
Imaginea articolului Incendiu la un depozit de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Directorul APM Argeş, demis în urma evenimentului

Incendiu la un depozit de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Directorul APM Argeş, demis în urma evenimentului (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arges, lt. Mădălina Epure, şase din cele nouă autospeciale care au intervenit s-au retras din dispozitivul de acţiune al pompierilor militari, la faţa locului rămânând totuşi trei maşini cu apă şi spumă pentru intervenţie şi supravegherea zonei, existând riscul ca focarele să reizbucnească.

"Incendiul a fost lichidat după aproape nouă ore, mai sunt fumegaţii, iar pompierii militari rămân în zonă cu trei autospeciale pentru a stinge fumegaţiile şi pentru a preveni reapariţia focului, în condiţiile în care există riscul ca focarele să reizbucnească", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arges, lt Mădălina Epure.

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri, în jurul orei 9.00, la acoperişul unei hale de depozitare a materialelor reciclabile în suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel.

Reprezentanţii ISU Argeş spuneau că intervenţia pentru stingerea incendiului care a cuprins hala este dificilă din cauza fumului dens şi inecăcios, iar în timpul acţiunii o parte din acoperişul depozitului s-a prăbuşit peste deşeuri.

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, afirma că în acea hală sunt depozitate deşeuri textile, uleiuri, mase plastice şi că în timpul intervenţiei în depozit au explodat mai multe recipiente cu deşeuri.

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, declara, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, că în depozitul respectiv, care se află într-o clădire cu două etaje, sunt aproximativ 3.700 de tone de deşeuri, inclusiv cianuri, şi că la faţa locului au fost chemaţi reprezentanţii Gărzii de Mediu, pentru "a face o evaluare".

Ulterior, Soare spune că "cianura la care s-a făcut referire" nu este depozitată în hala care a luat foc pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel.

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, a mai spus că trei pompieri răniţi în urma intervenţiei, care fuseseră duşi la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, au fost transferaţi la Spitalul Militar din Piteşti.

În urma incendiului, un tânăr de 25 de ani, angajat al depozitului, a fost rănit, suferind arsuri pe faţă şi pe mâini, fiind transportat la spitalul din Câmpulung.

Directorul APM Argeş, demis în urma izbucnirii incendiului de la Câmpulung Industrial Park

Directorul executiv al APM Argeş, Mariana Ionescu, a fost demis de ministrul Mediului Rovana Plumb, în urma izbucnirii incendiului de pe platforma Câmpulung Industrial Park, pentru că nu a emis mai devreme notificarea prealabilă pentru suspendarea autorizaţiei de mediu a firmei Global Eco Center.

Ministrul Mediului a dispus eliberarea din funcţie a directorului executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Argeş, Mariana Ionescu, ca urmare a izbucnirii incendiului la o hală de pe platforma Câmpulung Industrial Park, ce aparţine societăţii comerciale Global Eco Center SRL, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

"Motivul demiterii este acela că nu a emis notificarea prealabilă suspendării autorizaţiei de mediu, acordată societăţii comerciale Global Eco Center SRL pentru platforma Câmpulung Industrial Park, deşi au existat controale repetate şi amenzi acordate acestei societăţi de către Garda de Mediu", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Mediului precizează că Garda Naţională de Mediu (GNM) - Comisariatul Judeţean (CJ) Argeş a transmis către APM Argeş o propunere de notificare prealabilă, în vederea suspendării actului de reglementare, în data 22 aprilie 2013, însă APM Argeş, prin directorul executiv, Mariana Ionescu, nu a emis notificarea decât la data de 10 septembrie 2013, după un nou control al GNM - CJ Argeş.

În urma controalelor efectuate în cursul anului 2013, G.N.M. - CJ Argeş a constatat nerespectări ale condiţiilor din Autorizaţia de Mediu, motiv pentru care societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei.

Global Eco Center SRL deţine Autorizaţia de mediu nr. 106/05.05.2010, revizuită în data de 20.07.2012, pentru punctul de lucru situat în parcul industrial Câmpulung Industrial Park, pentru următoarele activităţi: colectarea şi epurarea apelor uzate, colectarea deşeurilor nepericuloase, colectarea deşeurilor periculoase, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, demontarea, dezasamblarea VSU pentru recuperarea materialelor, recuperarea materialelor reciclabile sortate, comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, depozitări, activităţi şi servicii de decontaminare, se mai precizează în comunicat.

Ministerul Mediului mai informează că, în acest context, aflată la Bruxelles, ministrul Rovana Plumb a va avea joi o întâlnire cu comisarul european pentru Mediu, Janes Potocnik, în vederea suspendării importului de deşeuri în România, acţiune ce face obiectul unei hotărâri de Guvern, aflată pe circuitul de avizare.

GNM - CJ Argeş a efectuat un control la punctul de lucru de pe platforma Câmpulung Industrial Park al firmei Global Eco Center, alături de APM Argeş, în perioada 17 - 18 aprilie 2013, constatând mai multe nereguli, printre care depozitarea neconformă a deşeurilor, care a cauzat scurgeri ale acestora, dar şi etichetarea necorespunzătoare, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Drept urmare, pe 22 aprilie, GNM - CJ Argeş a amendat societatea cu 100.000 de lei şi a trimis APM Argeş propunerea de notificare prealabilă a societăţii în vederea suspendării autorizaţiei de mediu.

Comisarii GNM Argeş au mers într-un nou control la punctul de lucru al Global Eco Center în perioada 25 - 26 iulie şi au constatat că firma nu remediase deficienţele semnalate şi că nu primise notificarea prealabilă din partea APM, căreia i-a transmis o nouă propunere în acest sens.

Astfel, APM Argeş a emis notificarea prealabilă pe 10 septembrie, cu termen 13 octombrie.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, "acordul de mediu, autorizaţia de mediu şi autorizaţia integrată de mediu se suspendă de către autoritatea emitentă, pentru nerespectarea prevederilor acestora, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. Suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendării, desfăşurarea proiectului sau a activităţii este interzisă" (articolul 17, alineatul 3). Totodată, "în cazul în care nu s-au îndeplinit condiţiile stabilite prin actul de suspendare, autoritatea competentă pentru protecţia mediului dispune, după expirarea termenului de suspendare, anularea acordului de mediu sau autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu, după caz" (articolul 17, alineatul 4).

Astfel, după data de 13 octombrie, comisarii GNM - CJ Argeş, urmează să meargă din nou în control la punctul de lucru de pe platforma Câmpulung Industrial Park, iar, în cazul în care constată că nu au fost remediate neregulile sesizate, APM Argeş dispune conform legii suspendarea autorizaţiei de mediu. Din acest moment, firma are la dispoziţie maxim şase luni pentru a îndeplini obligaţiile prevăzute în autorizaţia de mediu, timp în care nu îşi mai poate desfăşura activitatea la respectivul punct de lucru. Dacă la expirarea acestui nou termen nu sunt îndeplinite condiţiile, APM Argeş dispune anularea autorizaţiei de mediu, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici