Influenceri din social media, acuzaţi de manipularea bursei, au câştigat peste 100 milioane de dolari

Un grup de influenceri a fost acuzat de conspiraţie în vederea manipulării preţurilor la bursă în cadrul unei presupuse scheme care le-a adus 114 milioane de dolari, scrie BBC.

1060 afișări
Imaginea articolului Influenceri din social media, acuzaţi de manipularea bursei, au câştigat peste 100 milioane de dolari

Potrivit procurorilor, cei opt bărbaţi au promovat online titluri de valoare tranzacţionate pe piaţă, fără a dezvălui că plănuiau să vândă odată ce preţurile vor fi crescut.

Influencerii, cu vârste cuprinse între 23 şi 38 de ani, au postat fotografii cu stilul lor de viaţă extravagant.

Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie pentru fraudă cu titluri de valoare, ceea ce presupune o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare.

Şapte dintre bărbaţi sunt, de asemenea, acuzaţi de alte infracţiuni financiare de către Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse (SEC) şi Departamentului de Justiţie (DoJ), care au anunţat miercuri, împreună, acuzaţiile.

Pe Twitter şi Discord, grupul "s-a promovat ca fiind traderi de succes", a precizat SEC într-un comunicat de presă.

Aceştia au postat informaţii "false, pozitive" despre fiecare acţiune pentru a "creşte artificial preţul acesteia", au adăugat procurorii DoJ.

Apoi şi-au vândut în secret propriile acţiuni după ce preţul a crescut şi au ascuns mişcarea faţă de urmăritorii lor.

Presupusele infracţiuni au avut loc între ianuarie 2020 şi aprilie 2022. Fiecare dintre cei acuzaţi avea peste 100.000 de urmăritori pe Twitter până în această lună.

"Inculpaţii s-au folosit de credibilitatea lor în social media pentru a-şi maximiza propriile profituri în detrimentul urmăritorilor lor", au declarat procurorii.

Grupul conducea o comunitate online pentru traderii de acţiuni numită Atlas Trading. De asemenea, au administrat o cameră de chat numită Atlas Trading Discord, pe care au folosit-o pentru a "disemina informaţii false şi înşelătoare" către adepţi.

"Infracţiunile financiare, cum ar fi frauda cu titluri de valoare, poate că nu sunt violente, dar cu siguranţă nu sunt lipsite de victime", a declarat agentul special al FBI, James Smith.

Inculpaţii, (şi adresele lor de Twitter) sunt Edward Constantin (@MrZackMorris), Perry "PJ" Matlock ("PJ_Matlock"), Thomas Cooperman (@ohheytommy), Gary Deel (@notoriousalerts), Mitchell Hennessey (@Hugh_Henne), Stefan Hrvatin (@LadeBackk), John Rybarcyzk (@Ultra_Calls), Daniel Knight (@DipDeity).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici