Instanţa a arestat 91 de vameşi şi poliţişti din Timiş şi Caraş-Severin

Curtea de Apel Bucureşti a arestat 91 din cei 97 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi pentru luare de mită şi favorizarea traficului de ţigări în vămile din Timiş şi Caraş-Severin, ceilalţi şase fiind lăsaţi liberi, în cazul lui instanţa dispunând măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

91 afișări
Imaginea articolului Instanţa a arestat 91 de vameşi şi poliţişti din Timiş şi Caraş-Severin

Instanţa a arestat 91 de vameşi şi poliţişti din Timiş şi Caraş-Severin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a judecatat, joi, şi ultimul dosar privind reţinuţii pentru fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. În acest ultim lot, procurorii au propus arestarea preventivă a şapte poliţişti, vameşi şi persoane suspectate de trafic de ţigări.

În urma audierilor, instanţa a emis mandate de arestare pentru cinci dintre aceştia, ceilalţi doi primind interdicţie de a părăsi ţara.

Astfel, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile Gheorghe Cătălin Dorobanţu, Dan Sava, Marin Petruţa Horaţiu, Ana Cumpănăşoiu şi Claudiu Daniel Căncescu. Cristian Ghiţă Burdan şi Teodor Badiu au fost lăsaţi liberi, cu interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, în total, 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. Din cele 97 de persoane reţinute, 67 sunt de la vămile Moraviţa, Deta şi Foeni şi 30 de la PTF Naidăş.

Dintre aceştia, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au arestat, începând de miercuri, 91 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Naidăş, Moraviţa, Deta şi Foeni, precum şi persoane suspectate de trafic de ţigări.

Totodată, instanţa a dispus pentru şase dintre cei 97 reţinuţi lăsarea în libertate cu interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Deciziile Curţii de Apel Bucureşti nu sunt definitive, recursurile celor arestaţi preventiv şi ale procurorilor urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de trecere al Frontierei (PTF) Moraviţa şi PTF Foeni, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră (IJPF) Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, împreună cu lucrători vamali, au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Pe de altă parte, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici